Протести избухнаха днес в няколко големи града в Иран, включително

...
Протести избухнаха днес в няколко големи града в Иран, включително
Коментари Харесай

Протести в Иран заради повишаване в цените на бензина

Протести избухнаха през днешния ден в няколко огромни града в Иран, в това число в консервативния бастион Машхад, поради понижаване на държавните дотации за бензина и повишение на цената му с 50 %, съобщи Асошиейтед прес.

Тази заран държавната информационна организация ИРНА заяви, че в Машхад притежатели на коли са блокирали пътища, като са изоставили колите си измежду трафика, с цел да стачкуват.

ИРНА добавя, че митингът завършил, откакто се намесила полицията, предава Българска телеграфна агенция.

От Машхад в края на 2017 година потеглиха митинги с стопански претенции, обхванали цялостен Иран, напомня Асошиейтед прес.

В Сирджан, град на към 800 км югоизточно от Техеран, се е стигнало до принуждение. Според ИРНА " протестиращите са пробвали да подпалят нефтохранилище, само че били спрени от полицията ". Иранската организация не дава детайлности, само че в интернет се появиха видеозаписи, за които се твърди, че демонстрират пожар в хранилището на фона на виещи сирени. На различен видеозапис огромна навалица скандира: " Рохани, засрами се! Остави страната на мира! " Тук се има поради президентът Хасан Рохани.

В интернет циркулираха и видеозаписи, за които се твърдеше, че демонстрират полицията да употребява сълзотворен газ против тълпи в богатата на нефт провинция Хузестан.

Иранските управляващи оповестиха орязването на дотациите в среднощ през вчерашния ден без никакво предизвестие. Това стана, откакто месеци наред имаше спекулации за допустимо въвеждане на бензинови дажби. Според иранските управляващи спестените средства от дотациите ще бъдат употребявани за финансово подкрепяне на фамилиите с ниски приходи.

За ден цените на литър бензин скочиха с 50 % до най-малко 15 000 риала за литър. Това се равнява на 13 щатски цента за литър.

Иранските управляващи са въвели ограничаване от 60 л на месец за всеки персонален автомобил, като до тази граница цената е към 13 цента за литър, а когато тази квота бъде надхвърлена, цената за литър към този момент става 26 цента, съгласно иранските държавни медии.

Преди на водачите се полагаха до 250 л за 8 цента на литър, което прави 10 000 риала.

Иран има четвъртите най-големи в света ресурси на недопечен нефт. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР