Протестът пред МС в сряда заради умъртвяването на кози и

...
Протестът пред МС в сряда заради умъртвяването на кози и
Коментари Харесай

Зам.-министър и трима чиновници станаха изкупителни жертви заради чумата

Протестът пред Министерски съвет в сряда поради умъртвяването на кози и овце в Странджа прерасна в антиправителствен.

© Анелия Николова Още по тематиката
Земеделското министерство наема компания за стерилизация на инфектираните с чума стопанства

Корнелия Нинова разгласи ограниченията за незаконосъобразни и изиска Порожанов и Борисов да поемат отговорност
17 юли 2018
Мнения Daily - Избитите животни си имат имена

И още: Властта е в третия стадий на деградацията; Белият дом ще бъде декориран от същински тъпанар
17 юли 2018
Борисов прати Порожанов да потушава митингите на животновъдите

Те упорстват за повече обезщетения и да не се умъртвяват овце и кози, до момента в който не се потвърди несъмнено типът на болестта
14 юли 2018 Заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров и трима служители от ведомството станаха жертва на рецесията поради евтаназията на овце и кози в Странджанско. Те бяха уволнени след почналия митинг пред Министерския съвет, който се оказа по-многоброен от предстоящото - изключително откакто държавното управление разгласи, че ще усили компенсациите за животните и ще ги изплаща оптимално бързо. Въпреки това, събралото се пред Министерски съвет голям брой изиска оставка на държавното управление, премиера и земеделския министър, на което Бойко Борисов реагира както постоянно - с изтъкване на изкупителни жертви.

Пресцентърът на Министерския съвет популяризира следобяд в сряда известие, че министър председателят е освободил от служба заместник-министъра на земеделието, храните и горите Цветан Димитров и е разпоредил на земеделския министър Румен Порожанов да уволни шефа на дирекция " Животновъдство " Златка Възелова и на " Директни заплащания и идентификация на земеделските имоти " Георги Праматаров, както и съветника си Бойко Синапов.

Без ясни претекстове
" Решението на премиера е взето след срещата на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на протестиращите животновъди ", написа в прессъобщението на Министерски съвет, което не съдържа претекстове всъщност - в какво се състои особеният принос на тримата за неуспеха на управляващите в акцията по евтаназия и обеззаразяване. До момента и земеделският министър, и министър председателят твърдяха, че подхванатите ограничения за попречване на епидемията са верни.

Дори при започване на днешното държавно съвещание Борисов направи изказване, че би трябвало да се направи всичко належащо за прекъсване на разпространяването на болестта и затова да се наложи избиването на доста повече животни. При ангажимента, че при евтаназирането би трябвало да се демонстрира оптималната човещина, Борисов разгласи, че няма друго средство - в европейски и международен мащаб, в огнища на такива заболявания. Така се е работило и при време на социализма, уточни Борисов и разпореди на земеделския министър да извади образци за практиките по какъв начин се е работило в такива случаи " до 90-та година, в комунистическия режим - армията затваря и загражда, и по същия метод ".

" Аз виждам животни, това ти е като дете и разбирам хората, които страдат. Упрекът ми към БАБХ е, че би трябвало да деянията оптималната човещина, да обяснявате в случай че би трябвало трябва денонощно. Ако допуснем болестта да мине оттатък планината, по-късно ще би трябвало да избием всички овце и кози в страната, които са милион и триста хиляди. Има страни, в които горят всичко с напалм към границата на 10 км., с цел да прекратят болест. Направете всичко допустимо да се реши този въпрос ", съобщи Борисов. Няколко часа по-късно уволненията са факт, без ситуацията да се е трансформирала.

Цветан Димитров е трети мандат заместник-министър на земеделието, все в държавните управления на ГЕРБ. В министеството на земеделието работи от 1993 година Завършил е зооинженерство, има научно звание " лекар ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР