Протестът на медицинските сестри продължава вече 1 година с кратки

...
Протестът на медицинските сестри продължава вече 1 година с кратки
Коментари Харесай

Протестът на сестрите: от палатките и оставките до перваза на НС

Протестът на медицинските сестри продължава към този момент 1 година с къси паузи и подновявания. Той стартира на 1 март 2019 година с няколко съществени претенции: по почтени заплати (основна заплата равна на най-малко две минимални или 1220 лева.) и условия на труд и промяна на системата, включваща унищожаване комерсиалния статут на лечебните заведения. В началото на митингите заплатите на сестрите всеобщо бяха близки до минималната – сред 600 и 700 лв..

Протестът беше проведен напълно във Facebook от малко ядро по-активни медицински сестри от разнообразни лечебни заведения в страната, отпред с бишвата сестра от болница “Токуда “ Мая Илиева.

Първият всеобщ митинг в опазването на здравето

Протестът събра невиждано необятна поддръжка от съсловието и през предходната година по улиците в София и други градове излязоха стотици сестри, акушерки, фелдшери, рехабилитатори. Това беше и самобитен протест против представителните синдикати и съслловни организации, които още при започване на митингите се разграничиха от тях персонално пред премиера Бойко Борисов. Това беше първият всеобщ протест в здравната система от години, макар недоволството на всички равнища в нея.

Последваха палаткови лагери пред Министерство на здравеопазването, Министерския съвет, Народното събрание. Сестрите в няколко лечебни заведения в страната подадоха групови оставки, в резултат на което съумяха да издействат нарастване, въпреки и минимални. Имаше и пътни блокади.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР