``Протестът на малките производители на енергия от възобновяеми енергийни източници

...
``Протестът на малките производители на енергия от възобновяеми енергийни източници
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Протестът на малките производители на енергия не е аргументиран

``Протестът на дребните производители на сила от възобновими енергийни източници е неаргументиран``, сподели министър Теменужка Петкова на брифинг пред публицисти след днешното държавно съвещание.

По думите й протестиращите имат искания към смяна в Закона за енергетиката, която е била направена през юли 2015 година С тази смяна е бил решен въпрос с финансирането на този вид производители на електрическа сила. Те са били финансирани по оперативна стратегия, обвързвана с развиване на селските региони.

Впоследствие, при установяване на цената от някогашната ДКЕВР, тази дотация, която те са употребили, не е взета поради и е избрана преференциална цена, въз основа на която този вид производители са свръх субсидирани, напомни министър Петкова.

Представители на дребните производители на електрическа енергия от възобновими източници стачкуваха през днешния ден пред Министерския съвет, енергийната комисия и Народното събрание.

Микро ВЕИ-та стачкуват срещу двойния стандарт, който съгласно тях облагодетелства огромните производители и води до неведнъж повишена цена на електрическата енергия.

Те настояват, че са жертва на произвола на КЕВР и на неприятно използване на Закона за енергетика.

Според протестиращите в България, в прорез на наредбите на Европейски Съюз, се утвърждават цени за огромните ВЕИ, които им подсигуряват големи доходи, а за дребните 274 ВЕИ законът не се ползва вярно и са обречени на банкрут.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР