Протестът на животновъдите пред Министерски съвет бе на път да

...
Протестът на животновъдите пред Министерски съвет бе на път да
Коментари Харесай

Животновъдите едва не нахлуха при правителството, жандармерията ги спря


Протестът на животновъдите пред Министерски съвет бе на път да се трансформира в същински екшън. Гневни фермери направиха опит да нахлуят в постройката на държавното управление, откакто министър председателят Бойко Борисов не се яви пред тях, с цел да отговори на въпросите им, оповестява БГНЕС. Разярените протестиращи едвам бяха удържани от жандармерията, която предотврати тяхната офанзива.

Напрежението под прозорците на държавното управление обаче се резервира. Протестиращите скандират „ Оставка “, чуват се мощни освирквания. „ Искаме естествени изкупни цени на млякото. Ние работим не желаеме нищо безплатно “, споделя един от протестиращите. Любопитното е, че на площада пред Министерски съвет, с изключение на протестиращите аграрни стопани, могат да бъдат видяни и млади, яки младежи с татуировки.

Животновъди от цялата страна излязоха през днешния ден на митинг поради насилствената евтаназия на домашните животни – овце и кози, инфектирани с чум по дребните животни. Те упорстват за оставката на земеделския министър Румен Порожанов и шефа на БАБХ Дамян Илиев. Овцевъдите изляха мляко и възпламениха бала вълна пред постройката на Министерския съвет. Прозвуча погребален марш, а след него и химна на България.

„ Ние не просим пари господин Борисов, желаеме това, което ни отнехте “, се чуваха възгласи под прозорците на Министерски съвет. Една жена, чието стадо е било избито, споделя, че не е била позволена от жандармерията и без нея то е евтаназирано. Хората се оплакват, че нито един служител от 17-хилядната администрация на земеделското министерство не е отишъл при тях да им изясни за казуса.

При протестиращите дойде и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя съобщи, че държавното управление по този начин и не е съумяло да даде доказателства за съществуването на чума по овцете. " Питай те тях ", сподели тя, сочейки с взор постройката на Дондуков 1. " Моята задача е да си пазя народа ", добави Нинова.

Исканията на протестиращите са за държавна помощ от минимум 20 лв. на животно, която да компенсира загубите в сектора по време на действието на анулираната от съда Наредба 3 за директните заплащания. Те упорстват компенсацията по тази разпоредба за сътрудниците им от регионите под карантина - поради чумата по дребни преживни животни, да е в размер от 40 лв. на глава добитък. Националната овцевъдна и козевъдна асоциация упорства и за компенсации по пазарни цени за наложително умъртвените животни заради чумата, които се показват в: 300 лв. за овце-майки и кози-майки под селекционен надзор и 200 лв. за овци/кози-майки отвън селекционен контрол; 1000 лв/брой за кочове и пръчове под селекционен надзор и 700 лв/брой за кочове и пръчове отвън селекционен надзор, както и 6лв/кг живо тегло за агнета и ярета.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР