Протестът на животновъдите от цялата страна пред Министерския съвет доведе

...
Протестът на животновъдите от цялата страна пред Министерския съвет доведе
Коментари Харесай

Сблъсъци и напрежение на протест на фермери пред министерския съвет

Протестът на животновъдите от цялата страна пред Министерския съвет докара до конфликти и напрежение. Движението по бул. „ Дондуков " в региона беше блокирано. Група момчета пробваха със мощ да влязат в постройката на държавното управление с обяснението, че желаят да беседват персонално с премиера Бойко Борисов.

Протестиращите фермери от Националната козевъдна и овцевъдна асоциация в началото се събраха под прозорците на Министерския съвет, с цел да изискат оставката на държавното управление, на министъра на земеделието Румен Порожанов, както и на всички дирекции в министерството, свързани със бранш „ Животновъдство ". Техните претенции са и за повече пари за бранша, и за смяна на политиката, водена към тях досега. Бяха излети към 100 литра овче мляко, запалена беше и овча вълна.

Междувременно обаче се появи група от няколко момчета, които не бяха през цялото време на митинга. Те целеустремено се насочиха към централната част на полицейския кордон, който охранява митинга, и се стигна до напрежение и конфликти. Те пробваха със мощ да влязат в постройката на Министерски съвет с обяснението, че желаят да беседват персонално с премиера.

На митинга се появиха и депутати от парламентарната група на Българска социалистическа партия, както и водачът на социалистите Корнелия Нинова, която също поддържа митинга и съобщи, че е належащо да се промени държавната политика в бранш „ Земеделие ". Тя съобщи, че министър председателят Бойко Борисов би трябвало да поеме персонална отговорност за протичащото се в Ямболско и Бургаско.

Част от настояванията на протестиращите пред Министерски съвет през днешния ден аграрни производители са неизпълними, сподели пред публицисти министърът на земеделието Румен Порожанов. Евтаназираните животни са оценени високо, ще се покрият и разноски за разчистване на техните обори и кошари, сподели Порожанов. Министърът още веднъж уточни, че се вземат всички ограничения за ограничение на чумата по дребните преживни животни.

Имал съм няколко срещи с представители на организацията на овцевъди и козевъди, която стачкува пред Министерски съвет - тя съставлява до 25-30 % от бранша в страната. Всички останали не споделят тяхната позиция. Вече са оценени умъртвените кози и овце, като цената покрива освен пазарната стойност, само че и други разноски. Има овце, като тези под селекционен надзор, които са оценени на 327 лв., сподели министърът.

УС на Държавна фирма " Земеделие " гласоподава нарастване на средствата за земеделските стопани, отглеждащи овце майки и/или кози майки по помощта " де минимис ". Тя е за компенсиране на спомагателните разноски поради заболяването чума по дребните преживни животни. Сумата е допълнение към към този момент почналото от понеделник погашение на обезщетенията за евтаназираните животни.

Увеличена е помощта " де минимис " за 7-те общини от областите Бургас и Ямбол с въведени ограничавания поради чумата. Тя се подвига от 25 на 40 лева на овца или коза. Хората ще получат и още 7 лева за животно, които към този момент бяха признати на 12 юли 2018 година от УС на фонд " Земеделие " като подкрепяне за овцевъдите и козевъдите в цялата страна. Така общата сума за стопаните от 7-те общини с въведени ограничавания става 47 лева на овца или коза, заяви министърът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР