Протест в знак на солидарност с жените в Иран се

...
Протест в знак на солидарност с жените в Иран се
Коментари Харесай

Хърватия протестира в знак на солидарност с жените в Иран


Протест в символ на взаимност с дамите в Иран се състоя през днешния ден пред иранското посолство в Загреб, оповестява Хина, представена от Българска телеграфна агенция.

В шествието се включиха хървати и иранци, които осъдиха гибелта на Махса Амини и приканиха за промяна на държавното управление в Техеран.

Протестът беше проведен от активистки от няколко женски организации и начинания.

Мъже и дами деятели скандираха " дами, живот, независимост " и носеха плакати с надписи " В взаимност с дамите на Иран ", " Те не могат да убият всички нас ", " Профсъюз на дамите против идиотите " и " В взаимност против политическите репресии ".

Към митинга се причислиха и няколко иранци, живеещи в Хърватия.

Самане, иранка, която се включи в шествието, отряза няколко кичура от косата си в символ на митинг против прецизните правила за облеклото в Иран. Тя живее в Хърватия от три години и приказва хърватски.

" Защо не пребивавам в Иран? Защото не е безвредно ", споделя тя, очевидно смутена от гибелта на 22-годишната Амини.

Тя умря в болница в Техеран на 16 септември, три дни откакто беше задържана и бита поради това, че не носела хиджаба си в сходство с държавните правила.

Една от организаторките на митинга, Рада Борич, съобщи, че Амини не е единствената жертва, защото в митингите, които последваха след гибелта й, момиче на име Хадис Наджафи е било убито единствено поради това, че е отрязало косата си.

Стотици хора бяха задържани в митингите в Иран след гибелта на Амини, в това число десетки публицисти, припомня организацията.

" Този митинг се трансформира в битка за по-добър, по-демократичен Иран... Протестите за правата на дамите се трансфораха с митинги против корупцията, против ниските заплати, даже против коронавирус рецесията ", съобщи Борич, като добави, че в Иран няма закон, който да пази дамите и децата от принуждение.

Омид Ногхандост, иранец, живеещ в Хърватия от няколко години, съобщи, че желае някой от посолството да излезе и да приказва с тях, като добави, че иранците " ще стоят по улиците, до момента в който получат независимост ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР