Протест в защитна на национален парк Пирин организират отново природозащитните

...
Протест в защитна на национален парк Пирин организират отново природозащитните
Коментари Харесай

Протест и контрапротест очакват решение на кабинета за Пирин днес

Протест в защитна на народен парк Пирин провеждат още веднъж природозащитните организации от коалиция " За да остане природа в България ". Събитието е планувано за рано сутринта в първия работен ден сред коледните и новогодишните празници (28 декември), в който се чака да бъдат гласувани двете основни, само че противоречиви проекто решения, засягащи бъдещето на националния парк в Министерски съвет.

В 10 ч. пък на основен път Е-79 край Симитли " за " ограниченията и като ответна мярка на екопротеста, по думите на уредниците от съдружие " Бъдеще за Община Банско ", ще се съберат поданици на Банско и близките обитаеми места. Въпреки двете акции и настояването на вицепремиера Валери Симеонов от " Патриотите " въпросните решения не са включени като точка за разискване в дневния ред на кабинета.

Протестиращите в Банско ще упорстват ограниченията, позволяващи уголемение на концесията на " Юлен " АД, да бъдат прегледани точно през днешния ден. На 13 декември поданици на близките общини, предвождани от кметовете си, блокираха основния път Е-79 с претенции за втора кабинка и лозунги, обвиняващи природозащитните организации в " зелен рекет ".

Не по този начин виждат нещата плануващите да стачкуват в столицата. " На 28-и декември, когато всички са потопени в уюта на светлите фамилни празници Коледа и Нова година, се възнамерява приемането на унищожителни промени в проекта за ръководство на народен парк " Пирин ", пишат уредниците на страницата на митинга в София под надпис " Сплотеното семейство на природозащитата за Пирин ".

Конкретната причина за гражданско неодобрение са двете проекторешения, свързани с проекта и концесията в Пирин, които съгласно тях узаконяват нарушаванията на концесионера " Юлен " през годините, усилват площта на концесията, визира обекта на ЮНЕСКО като излиза от буферната зона (в която е ски зона Банско) и залагат огромни сечи и строителство в парка.

Еколозите считат да посрещнат виновните за този акт в 8,30 ч. пред Министерски съвет, с цел да им кажат, че " Пирин е част от нашето семейство и макар опита празникът да бъде засенчен, няма да отстъпим пред опасността Пирин да бъде разрушаван от строителство и сечи. "

Протестиращите изясняват, че ще излязат пред постройката, тъй като новият проект за ръководство на Пирин се изготва с пари от Европейски Съюз, само че за по-бързо се приема смяна в настоящия, който да разреши строителство върху 46% от територията на парка. Управляващата коалиция бърза да одобри смяна в концесията на ЮЛЕН, която да разшири сегашната концесия от 99,5 ха на 1077 ха. Според тях министри намерено обслужват офшорната компания притежаваща ЮЛЕН.

Еколозите не са срещу развиването на ски туризма, само че упорстват министърът на екологията да подложи на екологична оценка предлагания проект за ръководство на Пирин, както изисква закона, и да даде за публично разискване плана за възобновяване на концесията с " Юлен ".

На кръгла маса в Министерство на околната среда и водите при започване на декември трима министри от кабинета дадоха безапелационна поръчка, че ще работят уверено по проблема, с цел да има нови ски писти, кабинков въжен превоз и смяна в контракта още веднъж със същия концесионер. Всички на срещата в един глас оповестиха, че няма никакви нередности и опазиха развиването на планинския туризъм във всички планини на страната, в които било редно да има развита ски инфраструктура и доста лифтове.

Природозащитниците бойкотираха събитието с претекста, че не са получили още отговори на въпросите си от предходната кръгла маса на 20 ноември по тематиката, проведена от вицепремиера Валери Симеонов, който твърдо стои зад настояването на община Банско за втора кабинка и нови ски писти. Вместо наличие на втората среща еколозите разгласиха над 100 въпроса, свързани с проблемите, които те виждат по проблема, на страницата на обединението с искане министърът да отговори на тях обществено.

" Вместо санкции за нарушаването, държавното управление предлага помилван и премия – 10 пъти увеличение на площта на концесията, като концесионната такса ще се завиши минимално " настояват от екокоалицията. Те предизвестяват, че планът за изменение на концесионния контракт включва площи и отвън така наречен " буферна зона ", която ЮНЕСКО дефинира като краен компромис, при който Пирин може да остане в обектите на международното завещание. Прекрачването е категорично неразрешено от ЮНЕСКО още през 2001 година и неизбежно ще докара до наказания от международната организация.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Банско и градежите (39)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР