Протест в подкрепа на уволнения от Народния театър Александър Морфов

...
Протест в подкрепа на уволнения от Народния театър Александър Морфов
Коментари Харесай

Два протеста и подписка в подкрепа на уволнения режисьор Александър Морфов

Протест в поддръжка на уволнения от Народния спектакъл Александър Морфов ще се организира през днешния ден – 1 март, от 17.30 часа пред НТ „ Иван Вазов ”. Организаторите  - актьорите Албена Колева, Камен Донев и Валери Йорданов, приканиха хората да ги поддържат и да дойдат, с цел да заявят   " Не и този път! ". На 2 март от 14 часа е вторият митинг, само че пред постройката на Министерството на културата. Междувременно бе пусната и петиция „ Искаме представленията на Александър Морфов и Явор Гърдев в Народния спектакъл " Иван Вазов ".
Прочетете още
Конфликтът сред Велислава Кръстева и Александър Морфов избухна на 29 октомври, когато след представлението " Хъшове " бе надраскана вратата на кабинета ѝ и бе изкъртена табелката с името. Първият режисьор на трупата си призна, че той стои зад този акт и го е направил в символ на митинг, че Кръстева е придружавала почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган по време на вота му на изборите на 2 октомври. 

Морфов съобщи, че не може Народен спектакъл " Иван Вазов " да се обвързва по този пряк метод с партии. Реакция от управлението на трупата нямаше и последва втора акция, при която режисьорът надраска с надписи и вратата на шефа Василев.

Така напрежението ескалира до обстановка, в която нямаше потребен ход и трупата бе разграничена. На 26 февруари стана известно, че шефът на театъра е подал към Министерството на културата нова управническа конструкция, в която липсват длъжностите пиар и основен режисьор, които се заемаха от Кръстева и Морфов. От министерството потвърдиха, че са получили такава конструкция, само че са я върнали за корекции, без да прецизират какви. От ведомството споделиха, че съгласно Закона за протекция и развиване на културата институти дефинират независимо своите задания и конструкция съгласно предмета на активността си. 

ЕТО И НЯКОИ МНЕНИЯ, ПУБЛИКУВАНИ В СОЦИАЛНИТЕ МЕДИИ:

Зорница-София Попганчева, режисьор:

Отраснах със спектаклите на Сашо Морфов. Май няма подобен, който да съм гледала единствено един път. Всички са ме разтърсвали, още от първата ми “Буря ” в Театър София. По-тъжното нещо за мен от измененията в “Хъшове ”, който от въодушевяващ театър за българите се превръщаше в погрешно огледало на нашето проваляне с изминаването на годините, беше премиерата на “На ръба ”, него само не желая да виждам отново. Защото ние сме си там и в този момент, на ръба. При това от години. “Театърът ” в националния спектакъл, който шефа му се напъва да режисира от няколко месеца има перверзен хепиенд за олигофрени - хоп! Отстранил бил двама души - фундаментален български актьор, човек на духа и каката, дето води политическия си началник до урните, с цел да не се загуби по пътя. Единият напускал, другият бил дисциплинарно уволнен. Фокус мокус и всички в НТ три дни яли, пили и се веселили. “Режисьорът ” и мажоретките на този жертван театър може да бъдат осъдени със давност от феновете, тъй като и на феновете към този момент ни е " на ръба ". И Малкович не може да гримира марша ви назад към соца. Жалко за артистите. Така не се прави в Европа, другарю полицай. Резил за НТ. От през днешния ден до хоризонта.

Мила Искренова, хореограф:

Мислех да спестя персоналното си мнение, само че тъй като въпросът НТ към този момент се вее като разкъсан парашут на селска ограда, ще метна и аз едно парцалче на стобора.

Обичам Сашо Морфов и го цена като актьор. Работила съм с него, той ми е помагал в сложни моменти. Зная какъв брой е сензитивен, прочувствен и прочие И по тази причина не мога да си обясня за какво постъпи по този метод. Не мога да позволи, че не си е давал сметка какъв лайнян апокалипсис за театъра ще провокира със своите дейности. Има други способи да бъдеш герой за правдивост, без да рискуваш имиджа на театъра, в който работиш, и който на всичкото от горната страна е Национален спектакъл.

Притеснявам се за здравето на Сашо, само че не по- малко се тормозя за здравето на културното ни тяло, което има тресчица и висока температура- нека да са оздравителни.

Невена Калудова, актриса:

Наред с всички мисли за прогнилата ни държавица, новината за уволнението на Морфов провокира отдалечен спомен в съзнанието ми. Преди години македонският режисьор проф. Любиша Георгиевски, светла му памет, ми беше споделил какъв брой му се желае Морфов да направи най-малко един камерен театър. Любиша доста обичаше Сашо и го наричаше талант. Аз се изумих от концепцията, по какъв начин по този начин, театърът на Морфов е огромен и зрелищен!? Тогава Любиша сподели: " Именно, само че и геният и желанието за провокация на Сашо са толкоз огромни, че той може да влиза в разнообразни форми. "

Може би е пристигнало време за новата театрална форма на Морфов!?!].. Каквато и да е тя. Стига да има мощ и предпочитание.

Да живее Театърът с основно " Т "!

Максим Бехар, пиар експерт:  

Сашо би трябвало да стане шеф на прекрасен частен спектакъл и тогава всичко ще си е на мястото… Скоро, напълно скоро! Нищо, което е държавно не става... 

Румен Кулев, драматург, публицист и артист:  

Сашо Морфов с дейностите си в отбрана на морала и достйнството на създателя засегна честолюбието на доста административни мижитурки, партийни протежета и безгласни, нещастни актьори в Народния спектакъл, на които някой подмятна благодеяние, както се подмята на гладни улични мастии, с цел да хулят в хор гения.

Сега разбирате ли за какво България няма Нобелов лауреат? Разбирате ли за какво нашите надарени и способни хора намират изява и самопризнание в чужбина. Защото геният не се отглежда от мама и баща в фамилията, той се отглежда и израства в обществото. Талантът е магията, която някои хора носят в себе си, само че от време на време той е толкоз нежен и безсилен, че доста елементарно може да бъде пречупен и погубен. Помислете върху това всички вие оядени, самодоволни, забогатели от друга далавера създатели и политици, едри и дребни търгаши и мафиоти, които се определяте като българи, засмукали безпощадно финансовите запаси на страната България - Каква национална горделивост ще оставите на внуците си?
Благодаря за вниманието!

Теодор Ушев, аниматор:  

За ДпС термитите: това лице, което опозори националното ни " позорище " (староцърковно славянско наименование за театър), преди няколко години беше в борда на шефовете на НДК.

Заради кадруването на ДпС там, бяха унищожени поредно сцената ДНК, и спектакъл " Азарян ". Попротестираха артистите там - и нищо. Плаче ми се за Народния спектакъл, за Александър Морфов. Ако имаше единствено 1000 индивида като него, които да драскат по вратите на ченгетата от ДпС " Изчезвай ", в България щеше да има вяра. Ама няма. И нито Магнитски, нито Европа ще оказват помощ на тази страна да се отърве от Кириак Стефчов и чорбаджи Юрдан.

И ще си гласоподава робското племе, дето дзупа хора на чалгамегдана пред позорището за тия хороводци отново, а ние ще си пописваме в сураттефтера.

Изчезвайте, бе! 

Георги Цанков, публицист:

Дисциплинарното уволняване на режисьора Александър Морфов от Народния спектакъл е следващото закононарушение против българската просвета. Така ще е, до момента в който робуваме на бездушни служители и плащаме по 400 лв. за холивудски любимци, а се гаврим с оставените на доизживяване гении в България. Макар и не по най-хубавия метод, един от най-кадърните визионери сподели, че ни е пристигнало до гуша да тънем в политическото тресавище и да не се помръдваме от опашката освен на Европа, само че изобщо на цивилизования свят. Спектаклите на Морфов разкриват истината за неуместното ни време - те са вик за събуждане! Да не мълчим и този път - да защитим свободата на създателите, отказващи да робуват на политкоректността!

Политическа партия. Според мен, верният знак към този момент е ГНЯВ! 

Росен Карамфилов, публицист и художник:  

Александър Морфов е един от последните същински революционери. Някога революционерите са били разстрелвани. Сега биват уволнявани дисциплинарно. Това обаче не ги прави по-малко велики. Запомнете това лице. Един ден светът ще стане дисциплиниран и цялостен с овце, които вървят в права линия. Тогава ще се сетите за Сашо. За неговите протести. И ще заревете с глас.  

Стефан Тафров, посланик:

Няма свястно опрощение за уволнението от Народния спектакъл на гений като Александър Морфов, нито пък за назначението на политическото лице Велислава Кръстева в него без тя да има нещо общо с театралното изкуство.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР