Протест срещу различни COVID мерки се проведоха в няколко европейски

...
Протест срещу различни COVID мерки се проведоха в няколко европейски
Коментари Харесай

Протести срещу COVID ограниченията в редица градове в Европа

Протест против разнообразни Коронавирус ограничения се организираха в няколко европейски страни.

Противниците на имунизационния документ стачкуваха през вчерашния ден в редица френски градове .

Според данни на вътрешното министерство в митингите са взели участие 54 000 души, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

В Париж митинги имаше на няколко места

и стачкуващите скандираха: "Не на имунизациите ", "Свобода ", а някои даже викаха в поддръжка на освобождението на Новак Джокович, който има юридически проблеми в Австралия, свързани със строгите коронавирусни рестрикции там.

Протести имаше в Лион, Нант, Страсбург, Марсилия, Рен, Бордо, Клермон-Феран.

Малко преди тези демонстрации френските депутати одобриха на второ четене проектозакон, който трансформира здравния пропуск във имунизационен пропуск. Окончателно гласоподаване по въпроса се чака през днешния ден следобяд.

Паралелно с това десетки хиляди здравни пропуски през вчерашния ден бяха оповестени за невалидни

поради непоставена бустерна доза от имунизациите. Сега жителите на Франция би трябвало да са си сложили бустерна доза най-късно седем месеца след първите две дози, в противоположен случай пропускът се афишира за недействителен.
От 15 февруари срокът сред първичните дози и бустера ще бъде понижен на четири месеца.



Демонстрации против наложените санитарни ограничения и рестриктивните мерки, както и против наложителната имунизация се организираха в събота в няколко немски града .

Повечето демонстрации бяха съпроводени от митинги на последователи на имунизациите и рестриктивните мерки за неимунизирани, осведоми БГНЕС.

Най-мащабната акция се организира във Фрайбург

- в нея участваха към 6 хиляди души. В Хамбург 3000 съперници на имунизациите излязоха по улиците. Около 1,5 хиляди души стачкуваха против политиката на управляващите в Оснабрюк. В Дюселдорф в акциите са взели участие 2,5 хиляди души, във Фюрт - 1,5 хиляди, в Мюнхен - хиляда.

От края на декември в Германия се организират постоянни митинги против ограниченията, наложени от държавното управление .

Според ръководителя на контраразузнаването Томас Халденванг единствено през първата седмица на януари в Германия са се провели над 1000 сходни акции. Той счита, че участниците в сходни митинги стават все по-радикални.

Германските управляващи желаят да вкарат наложителна имунизация против COVID-19 още тази година. Тази тематика в този момент е една от най-горещите във вътрешнополитическия дневен ред на Германия. Експертите се притесняват, че този ход в допълнение ще радикализира скептиците на ковид.

В момента в Германия са въведени ограничавания поради Омикрон, само че те са доста по-леки, в сравнение с през интервалите на първата, втората и третата вълна на пандемията. Те касаят главно неимунизираните, които не могат да посещават заведения за хранене, театри, концерти, фитнес клубове.



Собственици на кафенета и заведения за хранене в Нидерландия, които не са съгласни с антиковидните рестрикции

за няколко часа проведоха митинг, като отвориха за клиенти заведенията си, които по принцип, според рестрикциите, би трябвало да останат затворени, съобщи ДПА.

Правителството в петък подвигна отчасти локдауна ,

натрапен в цялата страна от декември. Но заведенията за хранене и кафенетата, както и театрите, музеите и киносалоните остават затворени. Магазините, спортните клубове, фризьорските салони и университетите отвориха порти от през вчерашния ден. Премиерът Марк Рюте изясни, че локдаунът не може да бъде изцяло анулиран, поради внезапното повишаване на новозаразените с ковид. Следващи облекчения на рестрикциите се чакат в края на януари.



Граждани участваха в проява в Рим против политиката на италианското държавно управление за битка с ковид ,

предадоха международните организации. Те се събраха на площада през базиликата "Сан Джовани ин Латерано ", източно от Колизея.

"Хората са ядосани ", извика един от стачкуващите пред микрофона на публичната телевизия Рай24 Нюз по време на директно предаване от митинга. Според осведомителната организация Аднкронос в митинга са взели участие към 5 хиляди души.

Властите бяха разрешили на стачкуващите да останат единствено на площада, само че в даден миг една част от тях потегли на шествие към историческия център, което не беше позволено и се наложи намесата на полицията. Стигна се до конфликти.

Протести против рестриктивните мерки имаше и на други места в Италия.

Правителството на Марио Драги наскоро стегна ограничаващите ограничения, наложени поради пандемията, в това число вкара наложителна имунизация за навършилите 50 години. От февруари влизат в действие нови рестрикции. В Италия, чието население е към 60 милиона, в последно време се регистрира максимален брой новозаразени от началото на пандемията. Вчера управляващите оповестиха за повече от 180 400 нови случая и за 308 умряли за един ден.



В събота във Виена за следващ път беше проведена всеобща проява на съперниците

на държавните ограничения против пандемията от COVID-19. Виенската полиция заяви, че измежду протестиращите са били открити хора, преоблечени като служители на реда. Униформите им толкоз са приличали на същинските, че единствено опитните полицейски чиновници са можели да ги разпознаят като подправени.

Всички преоблечени като служители на реда лица са били задържани

и ще им бъде повдигнато обвиняване по закона за сигурността. У някои от арестуваните е открит и пикантен спрей, което също предстои на наказване, защото носенето му при всеобщи събирания е неразрешено. Поради многолюдната проява до вечерта остава затворен опасващият центъра на Виена бул., по който хората минават, с цел да доближат до огромен площад, където на протест приказва ръководителят на Австрийската партия на свободата Херберт Кикъл.

Според новите противоепидемични правила хората би трябвало да носят маски и навън ,

когато са близо един до различен. Осигуряващите реда служители на реда, които през днешния ден са над хиляда, приканваха протестиращите да съблюдават правилото и правиха надзор. Един от уредниците, който отказал да се подчини и не си е поставил маска, е бил задържан.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР