Протест срещу оправдателна присъда, постановена от Варненския окръжен съд за

...
Протест срещу оправдателна присъда, постановена от Варненския окръжен съд за
Коментари Харесай

Оправдаха турчин за опит да изтегли над 5 млн. евро с чек без покритие, прокуратурата във Варна протестира

Протест против оправдателна присъда, постановена от Варненския областен съд за турски жител, употребявал платежен инструмент на френска банка без покритие, е внесла Окръжната прокуратура във Варна. Вчера, 9 юли 2018 година, съдът признал подсъдимия Н.Ъ. за почтен по предявеното обвиняване. В двумесечен период правосъдният състав би трябвало да изготви претекстовете за оправдателната присъда.

През май 2016 година подсъдимият се явил в клона на българска банка във Варна и показал чек с размер 750 000 евро, публикуван от швейцарска банка. След като подписал платежния инструмент, банковият чиновник сканирал документа и го изпратил на сътрудниците си за обработка. Още в наличието на турския жител Н.Ъ. било получено напътствие, че чекът е погрешно подписан. На мястото на датата бил положен подписът му, а на мястото на подписа клиентът написал датата. От банката отказали да одобряват този чек. Клиентът Н.Ъ. заречен да го поправи, откакто се свърже с околните си в Швейцария, и да върне вярно запълнен нов. Повече обаче не се явил в банката с издадения от швейцарска банка чек.

На 17 юни 2016 год. подсъдимият още веднъж посетил клона на банката във Варна, като показал за осребряване чек на стойност 5,444 млн. евро. Издател на платежния инструмент била френската банка „ Трезор пюблик “. Банковият чиновник в клона сканирал чека и го изпратил на сътрудниците си в отдел „ Валутни интервенции “. Те го препратили в отдел „ Глобални платежни услуги “. С имейл до френската банка била потърсена информация дали показаният чек е същински. Полученият отговор гласял, че съществува чек с подобен номер, само че е публикуван на името на физическо лице и за доста по-малка сума. Била сезирана полицията и от направената експертна информация се открило, че има нарушение на фоновата защитна мрежа на чека в региона на текстовете с изложение на сумата и на лицето, на което бил публикуван.

По време на следствието не била назначена експертиза за потвърждаване на откритите пороци на платежния инструмент, защото чекът бил без покритие. Срещу живеещия във Варна Н.Ъ. почнало досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение по член 249, алинея 2 от Наказателен кодекс за потребление на платежен инструмент, публикуван в чужбина, без да има покритие за сумата. Престъплението се санкционира с отнемане от независимост от 1 до 6 години и с санкция до двойния размер на получената сума.

Прокуратурата желае в митинга до Апелативния съд да бъде анулирана първоинстанционната присъда като неправилна, а подсъдимият турски жител да бъде приет за отговорен по обвиняването.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР