Протест срещу ниското заплащане в сектор Култура и необходимостта от

...
Протест срещу ниското заплащане в сектор Култура и необходимостта от
Коментари Харесай

В Деня на будителите: Протест на културните институции в Пловдив

Протест против ниското възнаграждение в бранш „ Култура ” и нуждата от дофинансиране ще се организира в Деня на националните будители. Той ще се организира пред Столичната библиотека в 12 часа, само че в него с акции по места ще се включат представители на културни институции и в Пловдив.
Прочетете още
Служители на Държавна опера-Пловдив ще се причислят към митинга под надпис „ Ден на будителите, ден на просвета, ден на митинг ” и ще излязат пред постройката на Дома на културата „ Борис Христов ” в 14 ч.

Специалистите от Природонаучния и Историческия музеи ще стачкуват алегорично и ще се окичат с протестни лентички.  Артистите от Драматичния спектакъл също застават зад настояванията, който е подсилен от Съюза на артистите в България,  куклениците ще се включат в митинга в София.

Национална федерация „ Култура ” към КТ „ Подкрепа ” излезе с декларация  „ против унизително ниските хонорари на работещите в библиотеките, музеите, галериите, музикалните и театрални институти, Българското национално радио и Държавна организация „ Архиви “.

Недоволството в бранша се дължи и на обстоятелството, че българската просвета още веднъж не е приоритет за държавното управление и това си проличава във връзка с бюджета и бюджетната прогноза на Министерството на финансите. По последни данни дефицитът във финансирането на театралните изкуства в страната възлиза на над 80 000 000 лева и отпуснатите от Министерски съвет близо 18 млн. лв. няма да решат проблемите в бранша.

„ Все още не са подхванати ограничения, с които да се актуализират и одобряват нови, по-високи единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти, които реализират активност в региона на театралните изкуства, както и не е подписан Браншовият групов трудов контракт ”, оповестиха от Национална федерация „ Култура “.

Снимката е илюстративна
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР