Протест срещу кариерата край Белащица блокира околовръстното на Пловдив в

...
Протест срещу кариерата край Белащица блокира околовръстното на Пловдив в
Коментари Харесай

Блокираха околовръстното на Пловдив срещу кариерата край Белащица

Протест против кариерата край Белащица блокира околовръстното на Пловдив в деня на националния празник.
Стотици поданици на 7 села от родопската яка за следващ път излязоха на спокойно шествие, с цел да защитят региона от екокатастрофа поради употребата на двете залежи за рандеман на инертни материали, които се намират на метри от къщите им. Над 500 поданици и на близките села - Гълъбово, Куклен, Марково, Брани поле, Брестник, както и десетки пловдивчани излязоха пешком и с коли точно на 6 септември, с цел да привлекат вниманието на политици и институции.
Над 100 рокери също се включиха в шествието. Хората недоволстваха и против настояването за удължение с 15 година на концесията от страна на швейцарската компания „ Холсим “. Местните са безапелационни, че активността в региона е пагубна за селищата от родопската яка и унищожава природата. Жителите на селата, които към този момент 2 години се борят с несправедливостите, направиха и подписка с искане за прекъсване на кариерата, която събра над 300 души съидейници за по-малко от час.

От 9-и септември митингите стават безсрочни. Ще блокираме пътища, ще отидем и пред институциите, безапелационни са хората. Протестиращите с плакати се обърнаха за помощ и към премиера Бойко Борисов, с вярата той да се намеси в решаването на казуса.
10 хиляди души са заложници на двете каменни кариери край Белащица. Вместо да се приключи концесията след приключване на контракта и да се рекултивира терена, „ Холсим “ желае удължение на употребата с още 15 година „ Това е неприемливо. Няма и километър от къщите ни. Стените са напукани, всеки ден дишаме прахуляк и се стряскаме при всеки гърмеж “, обясниха за следващ път локалните. Концесионерът не реализира разчистване и измиване на пътя от републиканската пътна мрежжа в региона на кариерата, което е обвързване на вложителя.
Жителите от региона се оплакват от звук, прахуляк, а в почвите са регистрирани замърсявания. Установени са вреди за биологичното многообразие от флората и фауната, които не се компенсират посредством наложителната поетапна биологична култивация на отработените площи.

Камионите, които излизат от предприятието, замърсяват пътната настилка с тиня, прахуляк, дребни и огромни камъни, като по този метод основават действителна причина за пътни катастрофи, каквито има постоянно. Дейностите свързани с добива на подземни благосъстояния могат да доведат до внезапно намаляване на подпочвените води, до нарушение действието на построени помпени станции и понижаване дебита на помпените машини за питейна вода, се показва в претекстовете на протестиращите.
„ Извършени са над 40 инспекции, издадени са 6 наставления. Имаме издадени 5 акта на двете кариери. Два се апелират ”, съобщи Стефан Шилев, шеф на РИОСВ-Пловдив. Засега единствено енергийното министерство е глобило „ Холсим “ поради нарушаване на Закона за концесиите, тъй като компанията експлоатира терен отвън границите на контракта. Постановлението за 50 000 лева се апелира. От началото на активността и досега Концесионерът не е направил на нито един квадратен метър рекултивация на концесионните площи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР