Протест срещу изсичане на гори заради нова жп линия –

...
Протест срещу изсичане на гори заради нова жп линия –
Коментари Харесай

Граждани излязоха на протест срещу унищожаване на гора заради ново трасе на жп линия

Протест против изсичане на гори поради нова жп линия – става дума за плана „ Модернизация на трасето София – Пловдив “.

1,5 милиарда лева от еврофондовете коства единствено строителството на плануванаъа скоростна жп линия. Трасето е утвърдено през 2016 година с всички разрешителни. Пречка обаче остават две правосъдни каузи против линията в региона на Вакарел – поради това, че ще минава през урбанизирана територия.

Те не са завършили, само че стопират осъществяването на плана. Въпреки това от локалното горско стартират да секат гората по трасето в лесопарка Побит камък до Нови хан.

„ Между две каузи, които текат към момента, те се пробват да секат гората на съображение, че имат позволения за сеч в гората. Сечта по план, който може дори и да не мине, мисля, че не е вярно, преди да са придобили парцели и всичко “, разяснява Петър Караоланов, цивилен деятел.

Според ръководителя на плана сечта е законна, а делата касаят различен прилежащ сектор на плануваното трасе.

„ По решение на Софийския административен съд за част от парцелите на село Нови хан е спряно осъществяването на тази заповед, само че тези парцели, които ви споделям, те са в полската част. Мястото, което сега се прави сечта, е с утвърден Подробен устройствен план “, изясни Пламен Митов от НКЖИ.

Причината за сечите обаче още веднъж е жп планът. Ако железопътната компания загуби делата и съдът забрани трасето през Вакарел и Нови хан, то не би минало и през оголялата просека в гората, споделят жителите.

Дали сечта ще се окаже безрезултатна, ще стане ясно най-рано след месец, когато е планувано съвещание по едно от делата. От жп компанията са уверени, че трасето ще остане – с нов проект за застрояване на региона.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР