Протест срещу анулирането на член 370 в индийския град Калкута

...
Протест срещу анулирането на член 370 в индийския град Калкута
Коментари Харесай

Решението на Индия да отмени автономията на Кашмир рискува ескалация с Пакистан

Протест против анулирането на член 370 в индийския град Калкута

" Това е рискова игра, която ще има съществени последствия за районните мир и непоклатимост. " С това предизвестие външното министерство на Пакистан реагира на решението на държавното управление в Индия да анулира тази част от конституцията, даваща на индийски Кашмир специфичен статут. Безпрецедентният ход евентуално ще провокира локални конфликти и рискува да утежни така и така сложните връзки с Пакистан в оспорвания район. В удостоверение пакистанският министър председател Имран Хан написа в Twitter, че тези " нападателни дейности имат капацитета да прераснат в районна рецесия ".

Джаму и Кашмир е единственият регион в Индия, където мюсюлманското население е болшинство. Обявената анулация на съвсем целия член 370, който е в основата на кашмирските комплицирани връзки с Индия от седем десетилетия, съгласно анализатори е опит за по-пълно консолидиране на региона с останалата част от страната.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво е член 370

Член 370 е поръчител за забележителна автономност. Целият район е оспорван сред Индия и Пакистан, като всяка страна го желае в целостта му, само че управлява единствено част от него.

Решението на държавното управление на хиндуистките националисти " Бхаратия Джаната " провокира яд в индийския парламент, а някои правни специалисти го нарекоха офанзива против конституцията. През 1949 година към конституцията на страната е добавена специфична уговорка, даваща автономност на Джаму и Кашмир. Член 370 дава на района правото да има обособен байрак, своя конституция и самостоятелност по всички въпроси с изключение на за външната политика, защитата и връзките. Добавена по-късно уговорка – 35A, подсигурява специфични привилегии на непрекъснатите поданици, в това число работни места в локалната администрация и право на благосъстоятелност. Това цели опазване на отличителния демографски темперамент на региона, само че ще отпадне с отменянето на член 370. Защитниците на клаузата настояват, че анулирането й ще наруши обещанието на индийското държавно управление да подсигурява специфичния статут на Кашмир. Те се притесняват, че мярката ще " отвори " района за заселването на чуждоземци, което ще докара до смяна на демографската картина.

Покачване на напрежението

Сега индийското държавно управление разгласи президентски указ за отменянето на целия член 370 без параграфа, който показва, че региона е неделима част от Индия. Също по този начин се предлага разделянето й на два региона. В индийски Кашмир е въведен полицейски час и се не разрешава събирането на повече от четирима души на едно място. Преди решението от понеделник там са ситуирани десетки хиляди индийски бойци, а на туристите е казано да изоставен поради терористични закани. Регионът е значително изолиран поради ограничавания върху мобилните мрежи и интернет.

Пакистан осъди дейностите на Индия като " противозаконни " и съобщи, че ще изследва " всички вероятни варианти ". " Окупираният от Индия Джаму и Кашмир е интернационално приет за противоречива територия ", разясняват от пакистанското външно министерство. Бившият основен министър на щата Мехбуба Муфти споделя пред английската Военновъздушни сили, че анулацията на член 370 ще има съществени последствия освен за района, само че за цялата страна: " Те просто желаят да създадат този щат с мюсюлманско болшинство като всеки различен щат, да ни понижат до малцинство и да ни лишат изцяло от въздействие. "

Според анализаторите с анулирането на член 370 хиндуистките националисти " Бхаратия Джаната " радикално трансформират връзките на Индия с Кашмир. Партията от дълго време е срещу тази мярка и премахването й е част от нейния избирателен манифест за 2019 година На държавното управление лиши няколко часа да изтрие седем десетилетия самостоятелно ръководство в Кашмир, което цели консолидираното на района, намиращ се в центъра на комплицираните връзки с Пакистан. Решението обаче сигурно няма да се одобри добре от хората в Кашмир.

" Това има капацитета да насърчи основаните в Пакистан терористи да ускорят още веднъж офанзивите си. Този ход също по този начин пасва на разказа на пакистанския министър председател Имран Хан, че Индия е виновна за ескалирането на напрежението. Той съумя да убеди американския президент Тръмп в това и в този момент единствено ще откри още поддръжка за своето обръщение ", твърди пред Bloomberg Ахил Бери, анализатор от консултантската компания Eurasia Group.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР