Протест пред сградата на БНТ срещу действията на Емил Кошлуков

...
Протест пред сградата на БНТ срещу действията на Емил Кошлуков
Коментари Харесай

Журналисти в БНТ се надигнаха срещу Кошлуков


Протест пред постройката на Българска национална телевизия против дейностите на Емил Кошлуков като програмен шеф на публичната телевизия. Снимка: Клуб " Z "

Понеделник, 22 януари, бе трагичен ден за Българска национална телевизия. Месец след назначението на Емил Кошлуков за програмен шеф на Българска национална телевизия 1, публицисти от малкия екран надигнаха глас за опитите да им бъде налагана цензура. Екипът на " Денят стартира с просвета " разгласи в ефир декларация за оказвания напън върху предаването, след което публицисти и жители се събраха на митинг с искане за оставката на Кошлуков.

Междувременно Съветът за електронни медии (СЕМ) заяви, че е получил сигнала и се заема неотложно с него.

Малко по-късно пък с позиция излезе и продуцентският съвет на дирекция " Информация " в малкия екран. В нея се споделя, че с изключение на рейтингът в публичната медия има значение и доверието. " Тук до момента Българска национална телевизия водеше ", пишат многозначително продуцентите на новините. И упорстват за " ясни гаранции от управлението на Българска национална телевизия, че правилата ще бъдат спазвани, а стандартите – предпазени ".

Както излиза наяве, някогашният народен представител от " Новото време " Емил Кошлуков, чиято кариера в ръководството на медии минава през банкрутиралите тв канали ТВ 7 и Нюз 7 (финансирани от КТБ), както и в партийния тв канал на " Атака " – " Алфа ", е решил да се оправи с по-независимите гласове в Българска национална телевизия, като употребява претекста, че желае да увеличи рейтинга. Така да вземем за пример на " Денят стартира с просвета " било предложено да се преориентира към начин на живот тема.

В реакция на журналистическите брожения Кошлуков съобщи пред БНР, че от " Денят стартира с просвета " би трябвало да показват доказателства, че ги е подложил на напън.

Кошлуков изиска доказателства, че оказвал напън

" Призовавам всеки, върху който е оказан напън - спрян му е посетител, свалена е тематика, неразрешено е лъчение на материал, репортаж или цялостен брой на предаването, мигновено да сезира Съвет за електронни медии, а в случай че счита, че е по-тежко, тъй като свободата на словото е част от конституционните права, да сезира прокуратурата. Аз персонално ще внеса сигналите вътре. Не е моя работа да се изяснявам, работа е на този, който го твърди, да показа доказателства. Смятате ли, че би трябвало да давам отговор на всеки, който има някакво мнение за мен? ", разяснява Кошлуков.

Константин Каменаров: Не мога да задължа никого да харесва някой различен

Генералният шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров, който назначи Кошлуков на поста, се опита да омаловажи спора в малкия екран като информационен.

" Няма да встъпвам в елементи, тъй като никого не мога да задължа да харесва някой различен ", уточни Каменаров и посочи, че съгласно него нито едната, нито другата страна е нарушила журналистическата нравственос или Закона за радио и телевизия. Мой персонален ангажимент е да пазя положителното име на Българска национална телевизия, добави шефът. Според него публичната телевизия е една от най-свободните медии, в която не е имало и няма да има неразрешени тематики и посетители. Същевременно фактът, че се устоя от дотации, не значи, че тя би трябвало да бъде скучна. " Не бих нарекъл предаването " скучно ", давам си сметка, че то не може да счупи рейтинги. Нашите формати са по-специфични ", посочи Каменаров. Пред няколко медии към този момент той съобщи, че предаването е скъпо, а единственото му условие към екипа е то да стане по-динамично.



Протест пред Българска национална телевизия против дейностите на програмния шеф Емил Кошлуков.
Снимка: Клуб " Z "

Протестът

На митинга пристигнаха известният мореплавател Дончо Папазов, членът на комисията по досиетата Екатерина Бончева, музикантът Васил Гюров и други

Към акцията, проведена посредством обществената мрежа Facebook, се причислиха и други публицисти от Българска национална телевизия като ветерана от спортната редакция Камен Алипиев-Кедъра. Той напомни, че работи в националната телевизия още преди тя да се реалокира на " Сан Стефано " 20. Тя е моят дом и е доста неприятно някой да пристигна и да повърне в хола ти, разяснява Кедъра новата обстановка в малкия екран.

" Това е нападение против свободата на словото. Тук съм, с цел да поддържа тези хора и да протестираме против погазването на свободата на словото. Това в слушалката е реалност - да се обаждаш, да приказваш за какво, по какъв начин, и да заплашваш ", разяснява Васил Гюров.

Екипът на " Денят стартира с просвета " бе посрещнат с аплодисменти. Продуцентът му Весела Петрова, също дълготраен публицист от Българска национална телевизия, разяснява: " Знаете по какъв начин се прави два часа жив ефир всеки ден. Работим и в събота и неделя, с цел да подготвим предаването за понеделник. А по отношение на рецензиите, че то било на елитарен език, няма по какъв начин да е различен при гостите, които каним ".

В понеделник сутринта екипът на предаването разгласи, че е подложен на невиждана интервенция и оказван напън от страна на Кошлуков при посетители и дискутирани тематики. Самият той е сложил изискване предаването да вдигне рейтинга си в период от 2 седмици или екипът ще бъде заменен.

" Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа по какъв начин да бъдат представяни избрани посетители и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е казусът на предаването. Това демонстрира цялостно недоумение на спецификата на работата ни, създавайки всекидневно над 100 минути профилирано предаване ", оповестиха водещите Анна Ангелова и Димитър Стоянович.

За поставения от Кошлуков ултиматум към " Денят стартира с просвета " се разбра импровизирано предходната седмица, вследствие на което известни създатели и общественици реагираха във Facebook. Проф. Александър Кьосев прикани да не бъде променяно предаването " Денят стартира с просвета ", тъй като е " една от дребното останали достоверни институции на българската просвета ". Той написа писмо до омбудсмана на малкия екран Иван Такев и до Съвет за електронни медии, което беше подкрепено от над 450 души, сред които Александрина Пендачанска, Петър Кърджилов, Мануела Малеева.

Емил Кошлуков отговори в неделя, като написа на страницата си във Facebook: " Оценката ни я дават още веднъж феновете, не партийните централи, нито медиите на олигарси. Ние сме социална телевизия, не сме длъжни да се съобразяваме с политически и други ползи, само с публичния ".

Журналистите в Българска национална телевизия бяха индиректно упрекнати в мързел: " Знам, че карам някои хора да работят повече, в сравнение с са привикнали. Именно по тази причина аз самият работя и в предаване, не съм единствено шеф. Добрият началник тъкмо по този начин управлява, с образец, а не с философстване. За да желая повече от сътрудниците, аз персонално би трябвало да давам повече ".

Ето цялостния текст на декларацията на " Денят стартира с просвета ":

" Във връзка със протичащото се през последните дни в Българската национална телевизия и по-конкретно с зародилите кардинални разлики сред екипа на " Денят стартира с просвета " и програмния шеф на БНТ1, сме длъжни да изразим и нашата позиция:

Обществената телевизия извършва функционалностите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като основава и поддържа профилирани излъчвания, които покриват разнообразните полезности и усети на своите фенове. Това е и повода тези излъчвания да не се въдворяват в рейтинги, а да се правят оценка като образоващи, доближаващи се до всемирен културни полезности и съдействащи за разбирателството и толерантността в връзките сред хората. Такова е и предаването " Денят стартира с просвета ", което през последната седмица е обект на напън от страна на програмния шеф на БНТ1 – Емил Кошлуков.

Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа по какъв начин да бъдат представяни избрани посетители и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е казусът на предаването. Това демонстрира цялостно недоумение на спецификата на работата ни, създавайки всекидневно над 100 минути профилирано предаване.

Ето за какво заявяваме:

- Не пазиме ползите на нито една партия - каним гостите си не поради партийното им участие, а в качеството им на специалисти.

- Изискването за повишение на рейтинга също демонстрира недоумение на функционалностите, които публичната телевизия би трябвало да извършва. Критериите за просвета, жанр и просветителна задача не могат и не би трябвало да бъдат измервани в цифри.

- Оценяваме заявената цялостна независимост на тематики и събеседници от страна на генералния шеф на Българска национална телевизия - Константин Каменаров. Това са главните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме само с тях. От този миг оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на управлението на националната телевизия и Съвета за електронни медии.

- Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изричат своята поддръжка за това, което вършим, че

- " Денят стартира с просвета " ще продължи да бъде непокътната територия за логичен спор и независимост на словото ".

Дирекция " Информация " желае ясни гаранции за съблюдаване на правила и стандарти

" Знаем какво значи " социална телевизия”. Правим я от дълго време - и твърдим, че Българска национална телевизия има доста излъчвания, които хората харесват и гледат. За повече от 10 години Българска национална телевизия не е ставала обект на огромен обществен скандал. Свързали сме живота си с тази телевизия не тъй като сме нямали други оферти. А тъй като имаме вяра, че публичната медиа е учредена на стандарти и правила ", разгласи по-късно в понеделник Продуцентският съвет на дирекция " Информация " (Бойко Василев, Добрина Чешмеджиева и Методи Манченко).

" Тези правила постоянно се цитират, само че припомняме, че те имат съответно наличие. Например, " публицистична самостоятелност " значи решенията да се вземат след разискване, а не по прищевки. " Плурализъм " значи до ефир да имат достъп всички гледни точки съгласно тяхната тежест, а не съгласно персоналните желания на публицистите или началниците им. " Отговорност " значи да чуеш какво мисли за работата ти обществото – и то цялото, а не онази част, която ти отърва ", се споделя в декларацията.

" Защитавали сме тези правила до момента, ще ги пазиме и в бъдеще. И това е елементарно проверимо. Всеки мониторинг ще потвърди, че всекидневните борби са ни научили що е то публицистична самостоятелност, плурализъм и отговорност. Затова не одобряваме нашия труд и дългогодишни старания да бъдат подценявани или обиждани. Отхвърляме внушението, че рейтингът е единственият аршин за триумфа на една социална медиа. Освен него, значение има и доверието. Тук до момента Българска национална телевизия водеше. Знаем по какъв начин се прави рейтинг непременно, само че не желаеме. Вярваме, че малкия екран може да бъде задоволително забавна, само че и сериозна, задълбочена, ориентирана към всички публични позиции, групи и възрасти. Това не е просто избор; това е дълг на Българска национална телевизия към обществото.

Нямаме потребност да ни припомнят какво става другаде в Европа. Българска национална телевизия не е минимум гледаната европейска социална телевизия, дори в противен случай. Със сигурност обаче е най-недофинансираната.

Ние не считаме, че сме съвършени. Нито се съпротивляваме на смяната. Вярваме, че публичната телевизия е процес; тя е непрекъсната смяна. Тя изключва самодоволството и съпротивата против новото. Променяли сме се и ще продължим да се променяме. Но не считаме да отстъпваме от правилата. Защото без тях социална телевизия няма ", се споделя в мнението. Което приключва с гледище за " ясни гаранции от управлението на Българска национална телевизия, че правилата ще бъдат спазвани, а стандартите – предпазени ", приключва декларацията.

Медийният регулатор " ще се задейства съгласно пълномощията си "

" Съвет за електронни медии ще работи съгласно своите пълномощия, като наблягам, че за нас главен принцип е да се съблюдава правата на словото и ненамесата в публицистичната политика на която и да е медия ", разяснява ръководителят на Съвет за електронни медии София Владимирова пред Дир.бг.

" Поради стичане на събитията на следващия ден имаме среща с управлението на Българска национална телевизия по различен мотив - тригодишната стратегия на генералния шеф Константин Каменаров. Но обект на коментар, несъмнено, ще бъде и въпросът с предаването, чакаме да ни срещнат изчерпателно какви ограничения ще подхващат, тъй като това е значително вътрешен проблем на малкия екран ", сподели още София Владимирова.

Тя посочи, че не би желала да разяснява хипотетично какви биха могли да бъдат дейностите на съвета, само че акцентира, че сигналът ще бъде прегледан и в случай че специалистите им открият, че в действителност има нарушавания на Закона за радиото и малкия екран, то тогава ще се каже и по какъв начин Българска национална телевизия може да бъде глобена.

Медийният контрол няма пълномощия по кадрови въпроси

Бившият ръководител, а в този момент член на Съвет за електронни медии Мария Стоянова, която преди години беше публицист в националната телевизия, пък сподели за Дир.бг:

" Отнасям се със угриженост и безпокойствие към тазсутрешните събития в Българска национална телевизия. Вероятно има нужда да стартира с ангажимента, че връзките сред регулатора и Българска национална телевизия не се развиват по оста власт и послушание. Медийният контрол няма пълномощия по кадрови въпроси. От друга страна, смятам, че е значимо да подчертая задачата, която имат всички публични медии в Европа - посредством програмните оферти да привнесат към информираността, образованието, културата и развлечението на обществото като обезпечават многообразие от отзиви и гледни точки. Дори във времената на световна цифрова обязаност, аудиторията свързва полезности като надпартийност, самостоятелност и обективност точно с стратегиите на публичните медии. Признавам, че не съм осведомена нито със тактиката на програмния шеф на БНТ1, нито с условията към екипа на предаването " Денят стартира с просвета ", тъй като това не е част от пълномощията ми на регулатор ".

Законът не позволява цензурирането в Българска национална телевизия под никаква форма

Стоянова посочи, че точно поради задачата на публичната телевизия да обгръща другите пластове на обществото, в програмата на Българска национална телевизия може да бъдат открити излъчвания като " Бразди ", детски профилирани излъчвания и такива с жестомимичен превод, които нямат място в комерсиалните малките екрани. По думите й и всекидневната графа " Денят стартира с просвета " е отделила време за характерна част от аудиторията, която се интересува от културните постижения в страната.

Стоянова акцентира, че Законът за радиото и телевизия подсигурява програмната самостоятелност в член 5,ал.1, а в същото време в член 5, алинея 2 е записано, че не се позволява цензурирането, под каквато и да е форма. А чл.11, ал.3, споделя че обществената рецензия от страна на работещите в медията не е непочтеност към работодателя. " Ако това, което споделят публицистите - те приказват за напън, се потвърди, това може да бъде съотнесено към Закона за радио и малкия екран, където става въпрос за невмешателство в публицистичното наличие. Но това са тежки думи и в случай че има безапелационни причини за нарушаване на изброените членове, чакам да бъдат предоставени на регулатора ", добави Стоянова.

По отношение на рейтингите, тя разяснява, че би трябвало да се има поради, че те имат значимо значение за цените на рекламите и са косвен резултат от тактиките на рекламната промишленост. " Понеже в България публичните медии не се самоиздържат, а се финансират от данъкоплатеца посредством държавния бюджет, смисъла на рейтингите не трябва да се опълчва на качеството ", добави членът на Съвет за електронни медии.

АЕЖ-България: Опитите за цензура ще срещат гневна опозиция

Асоциацията на европейските публицисти в България разгласи цялостната си поддръжка за екипа на предаването по Българска национална телевизия " Денят стартира с просвета ". " Денят стартира с просвета " се е утвърдил като зона за свободно слово, в която постоянно се чуват рецензии към властта. Това би трябвало да се резервира – България има потребност не от сервилни ласкатели на мощните на деня, а от самостоятелни и смели гласове. Всеки опит за цензура ще срещне гневната опозиция на АЕЖ и на журналистическата общественост в България ", написа в позицията на Асоциацията на европейските публицисти.

От АЕЖ акцентират, че функционалността на публичната телевизия е да се грижи за осведомителните потребности на всяка група от обществото. Според тях предаването е опция на политическите и светските рубрики на частните малките екрани, които се излъчват в същия часови пояс, и точно поради това има своята аудитория.

" Залагането на количеството вместо на качеството би било безусловно контрапродуктивно за публичната задача на малкия екран, а и обречено на крах деяние, защото би я предиздвикало да се конкурира с комерсиалните малките екрани на техен терен ", допълват от АЕЖ.

В отбрана на предаването от асоциацията показват още, че културната стратегия на Българска национална телевизия подлага на разискване тематики, " надхвърлящи строго злободневното и битовото ". Освен това утринният блок на публичната телевизия постоянно задава тона на културния спор в страната.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР