Протест пред Народното събрание организираха днес от синдиката КТ Подкрепа.

...
Протест пред Народното събрание организираха днес от синдиката КТ Подкрепа.
Коментари Харесай

КТ Подкрепа се вдигна на протест срещу двойното увеличаване на извънредния труд

Протест пред Народното събрание проведоха през днешния ден от синдиката КТ " Подкрепа ". Причината –приетите на второ четене от Социалната парламентарна комисия промени в Кодекса на труда. Според тях изключителният труд се усилва от 150 на 300 часа годишно. Промените бяха гласувани предходната седмица в Социалната парламентарна комисия. Очаква се другата седмица това да се случи на второ четене и в пленарната зала.

Синдикалистите считат, че двойното увеличение на изключителния труд, от 150 на 300 часа годишно, ще докара до изтощеност на служащите.

" Изморен водач на ТИР заспа на платното и в него се заби микробус, трима индивида си отидоха, 16 са ранени. Напомням случая и с акушерката,която беше преуморена и преби четиридневното бебе. Редица такива случаи има във всички браншове ", съобщи Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ", представена от Българска национална телевизия.

Най-уязвими са хората в производството като шивачките и още - служителите на реда, пожарникарите, водачите, машинистите. Те ще работят не по 8, а по 9 часа. Изходът не е повишен ексклузивен труд, а обикновено възнаграждение на труда, считат от " Подкрепа ".

" От това печелят работодателите сега, хората да работят на две-три места, с цел да си изкарат прехраната ", аргументира се Иваничка Цветкова от КП " Подкрепа " пред националната телевизия.

Синдикалистите са и против увеличението на времето за сумирано пресмятане на работно време до 12 месеца, разширението на обсега на еднодневните трудови контракти, отпадането на задължението на работодателя да дава топла храна по време на нощните смени.

Депутатите от Българска социалистическа партия Георги Свиленски и Виолета Желева също поддържаха митинга.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР