Протест под лозунга Долу Винету организират днес в Деня на

...
Протест под лозунга Долу Винету организират днес в Деня на
Коментари Харесай

„Долу Винету” - библиотекари вдигат протест в Деня на будителите

Протест под лозунга „ Долу Винету ” провеждат през днешния ден в Деня на националните будители чиновници на библиотеки в София, Варна, Велико Търново, Кърджали, Ловеч, Силистра, Хасково и други места в страната. Романът „ Винету ” доби известност у нас като обичаната книга на водача на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов, а с днешна дата библиотекарите ще се възползват от тази му репутация, за да привлекат вниманието към някои проблеми, които към момента ги притискат в ъгъла.

В знак на митинг пред библиотеките следва да бъдат сложени плакати с надпис " Долу Винету! ". Романът се е трансформирал в метафора на бездуховността и неналичието на отношение към културата, се споделя в апела на уредниците на митинга. Те приканват да се разпечатат листа с надписа " Долу Винету! " и да се разлепят и в читалните на библиотеките.

Причината – някогашен проблем, обвързван със срамно ниските заплати в бранша. Негодуванието на библиотечните чиновници е изцяло целесъобразно - единствено техните хонорари не са обвързани с минималната заплата.  Подобни договорености съществуват при театрите, музикалните и танцовите изкуства, музеите и галериите. Културното министерство няма подписано съглашение със чиновниците на библиотеките за актуализиране на възнагражденията им съгласно растежа на минималната работна заплата за страната. При библиотекарите възнагражденията се усилват единствено в случай че са налице средства в бюджетите. Ние обаче вярваме, че празникът е най-точният миг библиотекарите да тестват гласа си, с цел да покажат какъв брой мощен и благонадежден може да бъде.
4 книги за сантиментален неделен следобяд
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР