Протест от 14 часа се проведе днес в Пловдив пред

...
Протест от 14 часа се проведе днес в Пловдив пред
Коментари Харесай

Протест в Пловдив: "Гергов + ГЕРБ = Добра комбинация"

Протест от 14 часа се организира през днешния ден в Пловдив пред постройката на общината. Поводът бе нежеланието на събралите се хора предприемачът Георги Гергов да усили контрола в Пловдивският панаир. Демонстрацията бе в задатък преди утрешния ден, който е основен по тематиката - преди обед е свикана изключителния сесия на общинския съвет, а малко по-късно би трябвало да се организира акционерно заседание на сдружението " Пълдин Туринвест ", през което Гергов държи Панаира. Протестът, призован от Демократична България, упорства локалната власт да не харизва до дъно Международното ревю. Тоест, съветът да не взема решения в интерес на Гергов.

Присъстваха стотици пловдивчани,   " Гергов + ГЕРБ = Неочаквано добра композиция ", " Панаира не е подарък ", " Пловдив няма да не помни предателите ", пишеше на плакатите.

Сагата има дълга история, минала през много превратности. Накратко обстановката е следната: община Варна по времето на втория кабинет на ГЕРБ получи акции в Панаира, в този момент желае да ги трансферира в  " Пълдин Туринвест " посредством апорт; това би нараснало въздействието на Гергов; през ноември  пловдивският общински съвет реши представителят му в  " Пълдин Туринвест " да гласоподава против апорта, а по-нататък кметът Здравко Димитров да се възпротиви в стадиите по процедурите на местенето на акциите; през декември обаче ГЕРБ - Пловдив промени мнението си и в коалиция със социалистическата група (под контрола на Гергов, със свалено доверие от Корнелия Нинова) одобриха ново, много необичайно решение - то хем резервира ноемврийската воля на съвета, хем разпореди варненските акции да бъдат признати в   " Пълдин Туринвест " ; при започване на тази година ДБ и други съветници желаеха изключителния сесия, на която да се почисти гласуваното неразбирателство - като се откаже банкет на варненските акции; ГЕРБ обаче не се явиха на сесията, тя се провали, бе свикана нова за на следващия ден. Междувременно екшънът създаде още напрежение: акционерното заседание на " Пълдин Туринвест " във връзка варненските акции в началото бе свикано от Гергов в нарушаване на законовия ред; то се състоя, само че защото решенията му са уязвими, той го свика повторно, към този момент без нарушавания - за на следващия ден. Така в последна сметка сесията, в случай че се съберат съветниците, ще се организира директно преди акционерното заседание.

През последните седмици централното управление на Демократична България няколко пъти прикани Бойко Борисов да вкара пловдивските си съветници в зала. Мотивът: не просто е неприемливо да се нарушават ползите на Пловдив в Панаира, само че и не може сякаш евроатлантическа партия да прави услуги на почетен консул на Русия, какъвто е Гергов.

Протестът ще се събера е на следващия ден, паралелно с плануваната сесия. Със сигурност следва много напечен понеделник в града.

Още за провалената предходната седмица сесия (на илюстрацията е показано по какъв начин тъкмо придвижването на акциите трансформира съотношенията на силите в Пловдивския панаир):      
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР