Протест, организиран от Съюза на българските журналисти, се състоя пред

...
Протест, организиран от Съюза на българските журналисти, се състоя пред
Коментари Харесай

Журналистите не са политически евнуси!

Протест, проведен от Съюза на българските публицисти, се състоя пред постройката на Народното събрание на 1 ноември, Ден на националните будители, Ден на българската публицистика и Ден на българските учени.

Разтревожен от положението на медийната среда у нас и от отчайващото 111-то място на страната ни по независимост на словото, УС на Съюз на българските журналисти реши тази година да означи точно по този начин 1 ноември.

При откриването на митинга ръководителят на Съюз на българските журналисти Снежана Тодорова напомни отровната среда за практикуване на журналистическата специалност в България, уволненията на изявени публицисти, заканите, нагнетяването на неустановеност, съсипването на цели медии посредством финансово задушаване.

Разбуждане на обществото за отбрана на едно от фундаменталните демократични права - свободата на словото и информацията, чието положение у нас международнта организция " Репортери без граници " дефинира преди дни като ужасяващо.

Отпор против изключителния напън и диктат над медиите у нас сега.

Активизиране на журналистическата взаимност в отстояване на правата на публицистите и на гаранциите за техния професионален и самостоятелен от непознати въздействия труд, зависещ единствено на публичния интерес.

Настояване в Народно събрание да се даде най-сетне ход на отлежаващите трета година в Комисията по културата и медиите оферти на УС на Съюз на българските журналисти за законодателни начинания, гарантиращи свободата на словото и правата на публицистите.

Това бяха акцентите в самодейността, която бе подкрепена от Европейската и Международната федерация на публицистите, и от КНСБ, както заяви Снежана Тодорова. Нямаме планове да се предадем, заключи тя.

Ден преди митинга уеб сайтът на Съюз на българските журналисти бе нападнат от хакери и остана недосегаем, до момента в който казусът бе решен механически. Само че същинският проблем е доста по-голям и всички го знаем - разнообразните форми на похищения против свободата на словото в България.

Нека покажем своята журналистическа и гражданска взаимност в отстояване на нашите общи права в митинга ни под наслов " Не убивайте публицистиката в България! ", написа в мрежата виновният редактор на уеб страницата, известната журналистка Къдринка Къдринова.

Ако няма глас, който да бъде глас на обществото, няма и общество, сподели тя пред митинга.

И уточни, че в света въобще публицистиката е подложена на извънреден напън. Произволът и тормозът над създателя на " Уикилийкс " Джулиан Асанж в Лондон сега, заканите да бъде изпратен в Съединени американски щати и съден за шпионаж, са показна кавга с специалността въобще, акцентира Къдринка.

Властта желае публицистите да са политически евнуси, само че евнусите пазят харемната политика, съобщи Велислава Дърева и цитира думите на огромния Йосиф Хербст: " Безпристрастен, хеле пък равнодушен публицист, е журналистически евнух ". И акцентира, че със словото си същинският публицист постоянно би трябвало да е боец за истината и свободата.

Коментаторът на в. " Сега ", член на УС на Съюз на българските журналисти Светослав Терзиев, моли да не спада журналистическата взаимност с сътрудниците от БНР, които със сплотеността си по време на разигралата се неотдавна в националната медия рецесия станаха образец за цялата колегия.

Искат да убият специалността, да я подменят с ласкателство пред властта и не сме останали доста тези, които се съпротивляваме, съобщи той. Мнозина членове на УС на Съюз на българските журналисти по време на изявата бяха поставили лепенки през устата си с надпис: " Цензура ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР