Протест. Сега: Ватмани от София с жълти жилетки в знак

...
Протест. Сега: Ватмани от София с жълти жилетки в знак
Коментари Харесай

Въвеждат долен праг за преференциите на всички избори; БГ адвокат кредитен милионер разпределял парите от Венецуела

Протест.

" Сега ":

Ватмани от София с жълти жилетки в символ на митинг

Ватмани от градския превоз в София стачкуват с жълти жилетки. Причините са неприятните условия на труд и изключителното работно време.

Те не изключват и опцията за ефикасни стачки, съобщи Нова тв. Очаква се шефовете на софийските авто и електро - превоз да бъдат изслушани в Столичната община.

След злополука в края на предходната седмица стана ясно, че има водачи, които работят със седмици без отмора. Според шефовете на сдруженията съществена причина за изключителния труд е неналичието на задоволително фрагменти в системата.

Инспекцията по труда стартира инспекция.

Проблеми.

" Монитор ":

Заради ремонта на " Шишман ": Хаос в придвижването в центъра

Ремонтът на столичната улица " Шишман " от началото седмицата докара до безпорядък в придвижването по прилежащите улици, подадоха сигнал недоволни жители. Временната организация в региона докара до смяна на придвижването по прилежащата улица " Генерал Паренсов ". Но водачите всеобщо не съблюдават на разпоредбите за придвижване.

Водачите навлизат непозволено от " Шишман " макар знаците, забраняващи придвижването в посока бул. " Васил Левски ". " Вече трети ден ставаме очевидци на разногласия, псувни и клаксони, разясниха чиновници от " Центъра за градска подвижност ", които продават фишове за паркиране в зоната. Освен сложното разминаване в еднопосочната улица, паркирането също е разнообразно: според от кое място идват автомобилистите. Но денем не бяха видяни полицейски чиновници, които да глобяват нарушителите. От общината също не са си свършили работата до дъно, тъй като не са премахнали или закрили част от старите знаци.

Участъкът, който се ремонтира, обгръща зоната от ул. " Граф Игнатиев " до " Паренсов ". Срокът за ремонтите е 50 дни, само че се чакат и забавяния.

Избори.

" 24 часа ":

Въвеждат низък предел за преференциите на всички избори

Долен предел за броя гласове, които са нужни за разбъркване на листите за евродепутати, народни представители и общински съветници, утвърдиха депутатите от правната комисия.

За разбъркване на листата за евродепутати ще са нужни преференции, които са равни на националната изборна квота, при избори за Народно заседание - на районната квота, а при локалните - на общинската. Според специалисти това значи, че с цел да се размести листа за евроизборите ще са нужни към 130 хиляди преференции, за парламентарни - 17 хиляди, а при избор за общински съветници в София - 6 хиляди

До момента също съществуваше долна граница, само че тя бе % от гласовете дадени за съответната листа.

Скандал.

" Монитор ":

БГ юрист кредитен милионер разпределял парите от Венецуела

БГ юрист с няколко поданства, проверяван от Комисията по досиетата за принадлежност към Държавна сигурност като кредитен милионер, е главната българска диря в аферата с изнесените стотици милиони евро от Венецуела.

Информацията, че през България са били изнасяни пари от Държавната петролна компания на латиноамериканската страна, която е в развой на промяна на режима, бе пусната в Туитър от опозиционен венецуелски народен представител преди няколко дни и в началото бе опровергана от Министерство на външните работи. В сряда обаче стана ясно, че данните са истина, като е стартирано следствие у нас.

В момента тече инспекция на ДАНС със съдействието на Българска народна банка за преводи на пари от Венецуела в банките у нас, заяви в Министерски съвет основният прокурор Сотир Цацаров след среща при премиера Бойко Борисов, на която участваха и американският дипломат у нас Ерик Рубин, шефът на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешният министър Младен Маринов.

На нея са разисквани резултатите от работа по случая, откакто сме получили сигнал от Съединени американски щати, че българин е получил колосални преводи от Венецуела. Цацаров изясни, че казусът касае единствено една банка, само че страната е длъжна да ревизира и другите.

Икономика.

" Дума ":

Близо 30% е сивата стопанска система в България

Около 30 % е бил сивият бранш в българската стопанска система през 2017 година. Част от нарушаванията не засягат единствено правата на служащите, само че и заплашват човешки животи. Това разгласи водачът на КНСБ Пламен Димитров на конференция на тематика " Заплашва ли човешки животи сивата стопанска система в България? ".

Той показа данни за обособени браншове в стопанската система и призна, че казусът за страната продължава да е сериозен, макар че синдикатите се борят с това към този момент 10 години.

Димитров приказва в детайли за автомобилните сервизи в България. Около 80% от ремонтите на коли у нас се правят в нерегистрирани или полулегални сервизи. Държавата губи стотици милиони левове годишно от това. В същото време тези нерегламентирани поправки основават сериозен риск по пътищата и заплашват човешки животи.

За казуса описа и ръководителят на браншовата камара на автосервизите инж. Емил Германов. По неофициални данни 50 милиона лв. годишно от държавния бюджет отиват за подготовка на претенденти за водачи, само че 80-90% от автошколите работят в сивия бранш.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР