Протест, насрочен за 26 юни, ще покаже всъщност кое е

...
Протест, насрочен за 26 юни, ще покаже всъщност кое е
Коментари Харесай

Протест показва лицето на сивия сектор в горивата

Протест, плануван за 26 юни, ще покаже в действителност кое е лицето на сивия бранш в горивата. На тази дата притежатели на дребни бензиностанции се канят да излязат пред Народното събрание, тъй като не желаят да има закон за търговията с горива. Щяло да има и протестни шествия на автоцистерни през „ Цариградско шосе “, „ Ботевградско шосе “ и Владая.

Бензинджиите настояват, че ще има банкрут на близо 400 дребни бензиностанции, които държат 15 на 100 от пазара на горива в страната. И плашат, че в случай че законът бъде признат, горивата ще нарастнат с 10%.

Как са направени тези калкулации, въобще не е ясно, тъй като търговците не показват никаква аргументация за тях. Странен е и митингът им против условията за даване на обезпечения. Че за отварянето на едно магазинче за продажба на алкохол и цигари, които са акцизни артикули като горивата, се изискват куп документи и лиценз от митниците. А сега всеки може да отвори бензиностанция, даже компания с капитал от 2 лв., а в това време да върти бизнес за няколкостотин хиляди на година. А в случай че натрупа отговорности към бюджета, да шитне компанията на обществено слаб или ром и да не заплати нито лев.

Нашите компании купуват гориво с заплатен данък и Данък добавена стойност, настояват въпросните търговци. На единствено за 4 дни инспекции в дребни бензиностанции се оказа, че организацията по метрология е разкрила близо 13 000 литра горива с отклонения от условията. Ако те са купени от легални търговци и производители, по какъв начин по този начин тогава има отклонения в качеството им?

И евентуално по напълно инцидентно съвпадане, до момента в който текат заканите за митинги на търговци на горива, се появи мнение на финансовото министерство по предлагания закон. В него се споделя, че складодържателите и получателите на горива не би трябвало да имат обвързване за импортиран капитал в размер на 3 000 000 лева при искане за лиценз. Трябвало да отпаднат и условията за обезпечения, тъй като това щяло да натовари бизнеса. Посочва се още, че условията лицата, които търгуват на дребно, да имат отдалечена връзка с Национална агенция за приходите, е аналогично с различен закон. Министърът предлага първо търговец да получи регистрация по закона за горивата и след това да има отдалечена връзка с Национална агенция за приходите, а не противоположното.
На процедура тези рекомендации обезмислят целия закон, защото ще отпаднат всички условия към търговци и производители.

Ясно е, че приемането на закона ще удари огромни ползи и огромни пари - годишно сивият бранш при горивата се прави оценка на най-малко 1 милиарда лева И очевидно доста хора не желаят тези пари да бъдат изсветлени и да влязат в хазната.

Пари, с които може да се вдигнат пенсии, обществени помощи или да се оправят пътищата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР