Протест на велосипедисти по централните софийски улици във вторник вечер

...
Протест на велосипедисти по централните софийски улици във вторник вечер
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Протест на велосипедисти по централните софийски улици във вторник вечер с искане страната да предприеме ограничения, с цел да обезпечи сигурност за колоездачите във и отвън градовете. Конкретният мотив са произшествия от последните две седмици, при които починаха двама колоездачи

21.6% e делът на промишлеността в брутната добавена стойност, която основава в България през 2018 година, по данни на Евростат. Кметските места в осем регионални града завоюва ГЕРБ още на първия тур на локалните избори - шестима лични претенденти и двама, подкрепени от партията. Победа на първия тур означи и Хасан Азис (ДПС), който ще стартира пети мандат като кмет на Кърджали. В останалите 18 регионални града на страната ще има балотажи, в това число и в София, където за мястото на столичния кмет ще се явят Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. В столицата ще се организира балотаж и за районните кметове на 22 столични региона от общо 24.

Съветът за електронни медии отвори процедура за избор на нов общоприет шеф на БНР . Кандидатите могат да подават документи до 5 декември, а представянето на концепциите им ще бъде на 20 и 21 януари. Новият шеф ще бъде определен на 22 януари. Мандатът на досегашния шеф Светослав Костов беше предварително преустановен на 17 октомври, по-малко от три месеца след избора му на този пост, след обявяване на данни за напън върху публицист и невиждано прекъсване на стратегия " Хоризонт " на 13 септември.
На първото си съвещание след изборната почивка Народното събрание гласоподава оставките на водача на " Атака " Волен Сидеров , който напуща Народното събрание, с цел да стане общински консултант в Столичния общински съвет, и на Лиляна Павлова (ГЕРБ), която ще стане вицепрезидент на Европейската капиталова банка.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Свят

Англия отива на предварителни избори преди Коледа. Опитите на премиера Борис Джонсън да провокира парламентарни избори най-сетне се увенчаха с триумф. Във вторник депутатите утвърдиха предлагането му и вотът ще се организира на 12 декември. Според последните изследвания Консервативната партия на Джонсън има двуцифрена преднина пред лейбъристите на Джеръми Корбин. По-рано през седмицата Европейски Съюз удължи още веднъж периода за Brexit – до 31 януари 2020 година
След осемгодишен мандат досегашният гуверньор на Европейската централна банка Марио Драги съобщи поста на своята наследничка Кристин Лагард, някогашен ръководещ шеф на МВФ

Фотограф: Reuters
Американският Конгрес поддържа наказания против Турция и призна арменски геноцид. С огромно болшинство Камарата на представителите утвърди пакет от наказания против Турция и нейния финансов бранш като наказване поради нахлуването й в Сирия. Документът задължава Вашингтон да вкара ограничавания и във връзка със закупуването от Турция на съветската ракетна система С-400. Освен това бе призната резолюция, с която се признава за геноцид всеобщото изтребване на 1.5 млн. арменци в Османската империя.

Американският президент Доналд Тръмп разгласи в неделя, че водачът на " Ислямска страна в Ирак и Леванта " (ИДИЛ) Абу Бакр ал Багдади е мъртъв след среднощна интервенция на специфичните елементи на Съединени американски щати в Сирия. Той е починал с три от децата си, като е детонирал жилетка с експлозиви, когато е избягал в задънен тунел по време на офанзивата. Експерти по сигурността предизвестяват, че джихадистката формация остава опасност в Сирия и района макар гибелта на своя водач.

Губернаторът на Калифорния разгласи изключително състояние в щата, откакто горски пожари и рискови климатични условия принудиха близо 200 хиляди души да изоставен домовете си

Фотограф: Reuters

Икономика

Небанковият европейски регулатор е дал позитивно мнение за влизане на България в чакалнята на еврозоната и банковия съюз. Това излиза наяве от писмо на Европейския орган за обезпечаване и професионално пенсионно обезпечаване (EIOPA) до Европейската комисия, с чийто текст " Капитал " разполага. В него се дава позитивна оценка за осъществяването на уговорките на България във връзка с небанковия финансов бранш, като се предлагат съответни задания за КФН и се желае те да бъдат включени в листата с спомагателни задължения, които България ще поеме при влизането си в ERM II. За да се отвори пътят на страната към еврото, остава да се получи утвърждение и от Европейската централна банка.
Пътната организация пусна неочакван търг за тунела под Шипка с бюджет от 320 млн. лв.. Поръчката е за планиране и строителство и от нея излиза наяве, че няма да се прави един дълъг тунел, а няколко по-къси. Срокът за осъществяване - малко над четири години. Допреди месец от пътната организация твърдяха, че финансиране за плана няма.

Агенция " Пътна инфраструктура " започва и социална поръчка за автомагистрала " Черно море " . Тя е за реализатор на уголемен абстрактен план и парцеларен проект. Целта е да се изготвят минимум три вариантни решения на трасе, в това число композиция от разновидности, които са разработвани през годините. Прогнозната стойност е 14.4 млн. лева без Данък добавена стойност, обезпечени от държавния бюджет. Срокът за подаване на предложения е 28 ноември 2019 година, а този за осъществяване - една година.

Бизнес

Fiat Chrysler и притежателят на Peugeot PSA публично оповестиха, че договарят за обединение, което може да сътвори авто колос за 50 милиарда $. Ръководената от Джон Елкан Fiat Chrysler търси варианти за обединение поради големите вложения, нужни за прехода на бранша към електрифициране, минимални нездравословни излъчвания и самостоятелни коли.

Условията за бизнес в България се утежняват за четвърта поредна година. Това демонстрира класацията Doing Business за 2020 година, изготвяна от Световната банка, където България отстъпва две места до 61-а позиция измежду 190 стопански системи по света. Изоставането е при съпоставяне на процедурите, нужни за пускане на бизнес, за приемане на разрешителни за градеж, за заем и достъп до електричество, признание на изпадането в несъстоятелност и заплащането на налози. Причината е, че страната не е трансформирала нищо в регулациите и условията по отношение на предходната година.

БДЖ поръчва нови локомотиви и вагони за към 125 млн. лева Търгът за нови 40 вагона към този момент е разгласен с планирана стойност 76.7 млн. лева без Данък добавена стойност, а срокът на доставка - две години след подписването на контракт с определения реализатор. Скоро се чака и търг за 10 локомотива, като междинната цена на един нов локомотив е към 5 млн. лв., обясниха от БДЖ. Това значи, че общо с вагоните инвестицията за нов преносим състав ще стане към 125 млн. лева
Сделки и планове

БТК е отдръпнала молбата си Комисия за защита на конкуренцията да проверява Apple за корист с по-силна позиция при договаряне. Това излиза наяве от уеб страницата на регулатора, като повода е, че двете компании – БТК и Apple, към този момент са почнали договаряния във връзка с казуса, обвързван с продажбата на смарт телефоните на американската компания iPhone.

Фабриката за ски в Чепеларе към този момент е напълно китайска. След като по-рано тази година консорциумът Mascot Bidco закупи мажоритарен дял в досегашния финландски притежател на сдружението Amer Sports, неотдавна купувачът получи права и върху последните акции на миноритарните притежатели, а компанията беше отписана от борсата. Още в края на предходната година Mascot Bidco предложи по 40 евро на акция в производителя на спортни артикули Amer Sports, което оцени компанията на 4.6 милиарда евро.

Обединение на " Парсек груп " и " Бигла 3 " ще ремонтира гарата в Стара Загора. Те са част от обединяване ДЗЗД " Европейска гара - Стара Загора ", което Националната компания " Железопътна инфраструктура " избра за реализатор на публичната поръчка. Офертата на определения реализатор за проектирането и ремонта на старозагорската гара е 11.67 млн. лева при планирана 13.1 млн. лева с Данък добавена стойност. Финансирането е по оперативна стратегия " Транспорт ".

Холандската CTP ще построи 100 хиляди кв.м хранилища в България до края на 2021 година Инвестиционната компания има и ръководи над 500 парцела и 90 логистични и индустриални паркове в ЦИЕ. В България тя участва от началото на август тази година, като сега компанията е в развой на избор на терените за парковете. Управителят на CTP за страната Владимир Гюрджиев съобщи, че те ще са в известни местоположения в западната и източната част на София
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР