Протест на строителни фирми затвори преди обяд центъра на София

...
Протест на строителни фирми затвори преди обяд центъра на София
Коментари Харесай

К:България |Строители искат оставка на Комитова; въглищните централи затварят най-рано през 2038 г.

Протест на строителни компании затвори преди обяд центъра на София сред постройките на Министерския съвет и президентството. От пътната камара заплашиха, че недоволството им ще стане всекидневно и ще продължи, до момента в който страната не им изплати 900 млн. лева

Днес беше публично оповестено знайното от седмици: че най-вероятната причина за засядане на кораба Vera Su в Черно море e задремал екипаж. Освен това от Националната следствена работа оповестиха още, че има подозрения за манипулиране на уреди, унищожена документи и записи на камери от кораба.
Кои са водещите международни вести в четвъртък може да прочетете. Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани в резюме. Най-важното от деняВойната сред пътни строители и районният министър Комитова продължава
След като не съумяха да реализират никакво съглашение за заплащания предходната седмица, пътната камара, подкрепена от Строителната камара, разгласи, че към този момент не желае да беседва с министъра на районното развиване Виолета Комитова и непосредствено прикани за нейната оставка. В писмо до служебния министър председател Стефан Янев, строителите желаят той да се ангажира с казуса. За първи път в писмото на строителите те декларират в прав текст, че желаят да им бъдат платени парите, обещани от кабинета " Борисов ", без значение че става дума за наддоговаряне със стотици милиони над бюджета на АПИ. " Изконен дълг " на Комитова е да обезпечи дружно с кабинета тези пари, декларират строителите в писмото.

От своя страна Министерство на регионалното развитие не отстъпва и разгласи, че стартира детайлна инспекция на договорите, по които са обезпечени заплащания от предишното ръководство. Пътите компании пък заплашиха страната със съд.

Защо е значимо?
Пътното строителство е секторът в стопанската система, най-плътно завоюван от ГЕРБ, които по време на 11-годишното си ръководство прокараха голяма част от държавните и европейските средства оттова. Публична загадка, за която " Капитал " е писал неведнъж, е, че механизмът за поддръжка на " обичани компании " беше през дълготрайните рамкови контракти за пътно поддържане в 28 области. Само по един от тях - този за пловдивска област, наддоговарянето за една от фирмите е голямо: при 28 млн.лв. планирана стойност " Европейски пътища " към този момент има над 150 млн. лева предоставени за цялостни поправки.
Сегашният опит на министерството да " разчупи " този модел, както и порочният модел на големи задатъци против контракти за доставки, естествено среща съпротивата на бранша, който е привикнал да работи по този начин.

Какъв е залогът?
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Коментари и разбори 3 Медиа и реклама 1 Градове 2 Транспорт 3 Медиа и реклама 1 Коментари и разбори 2 Промишленост 3 Градове
Пътните строители заплашват да спрат всички действия - освен ремонтните, а евентуално и поддържането и снегопочистването тъкмо при започване на сезона. Министерство на регионалното развитие и служебният кабинет би трябвало да решат дали са склонни да рискуват това или ще се схванат за някаква форма на разплащане. С актуализацията на бюджета за тази година бяха заложени 222 млн. лева, с цел да се разплатят фактурираните по тези контракти суми. Общата им стойност съгласно Министерството на финансите е за 1.3 милиарда Лв.
България предлага да затвори въглищните си централи най-рано през 2038 година
Българското държавно управление ще запише датата 2038 година За затваряне на въглищния си комплекс " Марица Изток ", само че страната още договаря с Брюксел за 2040 година Това заяви служебният министър председател Стефан Янев на годишната среща на държавното управление и бизнеса, проведена от " Капитал ". Според него финалната дата ще е ясна до края на седмицата. Тя е значима, с цел да бъде утвърден Планът за възобновяване, по който България чака над 12 милиарда лева Премиерът сподели още, че е упълномощил на работна група да изследва бъдещето на нуклеарната енергтика, като " един от основните фактори, които да подсигуряват предвидимост и устойчиовост на енергийната система ". Когато тази група завърши с разбора, ще го дадем на новия парламент като енергийна тактика, добави Янев.
НДК е с ново управление, само че с шеф, прочут от предишното
Пени Раева, която беше дясната ръка на дългогодишния началник на Националния замък на културата Христо Друмев, е новият изпълнителен шеф на сдружението, стана ясно от известие на Министерството на културата. Раева към този момент е била изпълнителен шеф на НДК - сред 2013 година и 2014 година По времето на кабинета " Орешарски ". В новия съвет на шефовете влизат още Росица Велкова от Министерството на финансите и Елена Карапаунова от Министерството на стопанската система. Предишното управление на НДК изненадващо подаде оставка през август. Служебният министър на културата Минеков съобщи, че сдружението е в тежко финансово положение и че до първи януари тази година загубите на НДК възлизат на 86.5 млн. лева, което било повече от целия бюджет на Министерството на културата. Ведомството стартира одит на институцията, само че резултатите от него към момента не са обществени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР