Протест на служители на МВР на празника им. Те искат

...
Протест на служители на МВР на празника им. Те искат
Коментари Харесай

Служителите на МВР протестират за по-високо заплащане на нощния труд

Протест на чиновници на Министерство на вътрешните работи на празника им. Те желаят по-високо възнаграждение на нощния труд. В момента униформените получават 25 стотинки на час. Протестиращите упорстват тази сума да бъде обвързана с минималната работна заплата. От синдикатите алармираха и за проблеми с изплащането на ексклузивен труд за последното тримесечие.

Според синдикатите проблемите са натрупвани с години. Те дефинираха заплащането на нощния труд като обидно и неприлично. Те обявиха, че ставката е образувана през 2007 година, когато минималната работна заплата е била 180 лв..

Част от протестиращите приканиха ръководещите да изкарат дружно с тях най-малко едно нощно дежурство, с цел да видят какъв брой виновна и сложна е тяхната работа. Поискането нарастване не е единствено за пожарникари, служители на реда и надзиратели, а и за всички, които поставят нощен труд, като да вземем за пример медицинските служащи.

Малко след 14 часа протестиращите излязоха пред прозорците на властта, с цел да изискат заслужено и почтено възнаграждение на нощния труд.
Красимир Костов: Наистина е обидно в 21 век 25 стотинки. Нощният труд е нездравословен по този начин или другояче ние би трябвало да го поставяме, защото работим на непрекъсваем режим.
По думите на протестиращите един пожарникар или служител на реда месечно поставя сред 8 и 9 нощни наряди. Сметките демонстрират, че за една промяна нощния труд е към 2 лв., а месечно сумата не надвишава 16 лв..

Данаил Христов: Вие направете план за тези 16 лв. защо могат да стигнат някои сътрудници ги съпоставиха с шезлонгите по морето.
От синдикатите упорстват за ставка от 2,50 на час. Според грубите калкулации за сходно нарастване са нужни към 40 милиона лв. годишно. Протестиращите показаха и неодобрение поради неуреден ексклузивен труд за последното тримесечие, обвързван с визитата на папата и организацията на евроизборите.

Илия Кузманов, зам. ръководител на УС на СФСМВР: В момента сме склонни и на сума от един лев като първа стъпка.
Според вътрешния министър закъснение няма, а става въпрос за пояснение на закон, кое тъкмо е ексклузивен труд и по какъв начин би трябвало да бъдат обезщетени чиновниците.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Аз се надявам, че ще стигнем до някакво решение, което ще е уравновесено и ще удовлетвори по-голямата част от сътрудниците. Трябва да усъвършенстваме системата тъй че с по-малко ексклузивен труд да реализираме резултата, който би трябвало да реализираме. Знаете, че се реализира доста във връзка с работните заплати близо.
Протестът завърши пред постройката на Министерството на правораздаването, където от синдиката на чиновниците на пандизите желаеха пояснения за уволнението на шефа на пандизите Васил Миладинов.

Нейко Комитски, член на УС на ССЗБ: Не пазиме личността Васил Миладинов, а съответно позицията основен шеф и считаме, че когато има уволняване, би трябвало да бъде ясно и стимулирано.Данаил Кирилов, министър на правораздаването: Ако разясняваме извиване на ръце за показване на претекстове това е форма на напън, само че не желаеме да действаме конфронтационно. Трябва да действаме в синхрон и рационално да търсим решение на всички противоречиви въпроси.
Синдикатите обявиха, че остават в подготвеност за нови митинги.

На този декор през днешния ден Министерство на вътрешните работи празнува професионалния си празник и 140 години от основаването на силовото ведомство. Тържествата започнаха рано тази заран пред Паметника на Незнайния войник, където имаше церемониален водосвет на знамената, по-късно следобяд в Борисовата градина имаше и огромна проява на спецчастите. От Министерство на вътрешните работи също по този начин демонстрираха и най-модерната техника, с която разполагат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР