Протест на работещите в единствената у нас специализирана болница по

...
Протест на работещите в единствената у нас специализирана болница по
Коментари Харесай

Протест на работещите в единствената специализирана болница по детски болести

Протест на работещите в единствената у нас профилирана болница по детски заболявания " Проф. доктор Иван Митев " в София. Педиатри и медицински сестри излязоха пред лечебното заведение за час. Протестът поддържаха и родители на деца, лекувани в болничното заведение.

Повод за недоволството им са ниските заплати и дефицита на фрагменти. Настояват болничното заведение да получи специфичен статут и да отпаднат на лимитите за банкет. След среща със здравния министър през вчерашния ден лекарите получиха увещание, че болничното заведение ще получи в допълнение финансиране. Промяната на статута ѝ обаче няма да има, тъй като тя ще е главното ядро на националната детска болница, която се чака да бъде построена до 2 години.
доктор Адил Кадъм: Смятаме, че с цел да сме сигурни, че ще има нова постройка, която да събере всички, би трябвало първо да се сътвори тази болница. При налични експерти, мисля, че имаме правото на това. Това е първото ни искане, това значи специфичният статут. Искаме да отпадне лимитът за хоспитализация. Искаме, когато пристигна някой от вас като родител, да не му споделяме: " Не мога да ти приема детето, тъй като имам предел ". Било от здравна каса, било от някой различен. И желаеме почтено възнаграждение на труда ни.

Детската болница ще се влее в новостроящата се многопрофилна болница за деца и по този начин ще получи нов статут. Това изясни заместник-министърът на опазването на здравето Жени Начева, във връзка почналия митинг на лекаритe и медицински личен състав. Тя увери, че до момента в който новата болница се строи, нито едно дете пациент няма да остане без лекуване.
Жени Начева - заместник-министър на опазването на здравето: Ние поехме ангажимент в хода на договарянията и по Националния рамков контракт за идващите три години, специфичен акцент да бъде подложен върху педиатрията, педиатричните клинични пътеки, цените на педиатричните действия и услуги. Това, което можем да препоръчаме на актуалната профилирана болница, е да предприеме дейности да построи незабавно звено, незабавни приемни кабинети, каквито сега няма, защото пациентите се одобряват непосредствено в профилираните кабинети. Това би облекчило достъпа до лечебното заведение.  Здравното министерство даде обещание финансова помощ за детската болница Здравното министерство даде обещание финансова помощ за детската болница
Единствената профилирана детска болница у нас може да остане без личен състав. Предупреждението е на педиатрите, работещи там. Заради ниските заплати и...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР