Протест на преподаватели и студенти в двора на Националната художествена

...
Протест на преподаватели и студенти в двора на Националната художествена
Коментари Харесай

В НХА: пари няма, течове има

Протест на преподаватели и студенти в двора на Националната художествена академия в София събра няколко десетки към този момент потвърдили се и бъдещи художници. Поводът е липса на пари.

„ Имаме несъответстващо ръководство, което ни докара до такава степен, че към този момент втори месец никой не получава заплата в академията - сподели проф. Вихрони Попнеделев - И ние не можем да разберем нито за какво, нито кой е отговорен за това състояние - тъй като никой не дава съответно пояснение. Каквото и да ги питаш, те за първи път чуват. “

Първи реагирали моделите, споделя проф. Попнеделев. Един ден те просто не се появили в ателиетата на художниците. Оказало се, че тези хора, на които всекидневно им се събират по 500 лева месечно, стачкуват, тъй като месец-два не са получавали нищо. Без пари са оставени и преподавателите на хонорар.

„ Мен ме жегна това, че моделите стачкуват, а ние си траем като добитъци. А в действителност ние сме тези, които изкарват парите, ние сме престижът на академията и тези, поради които идват студентите. “

Други преподаватели се оплакаха, че новопостроената постройка на академията не може да се употребява, тъй като тече и се постанова водата да се събира в кофи. Преподавателите упорстват да се провокира одит, с цел да стане ясно защо образователното заведение е останало без финансови средства, и виновниците да си понесат наказването. „ Злото би трябвало да се изкоренява, тук би трябвало да сме чисти души, ние, художниците, би трябвало да сме над тези материални нелепости “, сподели още проф. Попнеделев.

На митинга не присъстваше никой от управлението, само че имаше много студенти. Разговаряхме с две девойки - трети курс, компетентност „ Текстил, изкуство и дизайн “. Техните недоволства бяха, че към този момент няколко пъти се покачва семестриалната такса - предходната година със 70 лева, тази с още 100 лева за първокурсниците. Стипендиите за октомври и ноември са били забавени. Материалната база е в неприятно положение, пада мазилка, когато вали дъжд, тече и в ателиетата. На студентите не се заплащат и материалите, нужни за образованието им, а в тяхната компетентност те не са евтини - коприна, вълна. Затова те също упорстват за повече изясненост кой е отговорен.

Междувременно ректорът на НХА проф. Николай Драчев сподели пред уеб страницата News.bg, че не схваща този митинг и отхвърли изказванията на протестиращите за злоупотреби със дотациите. Според него са направени инспекции от всички институции и не са открити нарушавания на финансовата дисциплинираност . Задълженията на академията били в размер към 600-700 хиляди лева.

За на следващия ден следобяд е плануван научен съвет, на който се чака да бъде изнесена цялостна информация за финансовото положение на НХА и аргументите за него.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР