Протест на неправителствени организации пред сградата на РИОСВ Варна срещу

...
Протест на неправителствени организации пред сградата на РИОСВ Варна срещу
Коментари Харесай

Екоинспекцията не одобри добива на газ край генерал Тошево


Протест на неправителствени организации пред постройката на Регионална инспекция за опазване на околната среда Варна против сондажите за газ. Сн. БГНЕС

Инвестиционното желание на компанията " Русгеоком БГ " за рандеман на природен газ край Генерал Тошево бе отхвърлено от Регионалната ревизия по околната среда и водите във Варна. Нейният експертен съвет не утвърди в четвъртък оценката за влияние върху околната среда и водите. С гласовете на 34-ма души срещу на процедура се стопира реализацията на плана, който кардинално би съдействал до увеличението на локалния рандеман на синьото гориво.

Основният претекст за решението на екоинспекцията е, че има заплаха сондажите и добивът да замърсят подземните водоносни хоризонти в района, изясни след съвещанието Тодор Колев, ръководителят на експертния съвет.

" В региона, в който ще се прави рандеман, има 30 сондажа на ВиК - Добрич, от които сондажи хората пият вода. Населението също не приема реализацията ", съобщи той.

" Докладът за оценка на околната среда не е добре направен. Ако се допусне рандеман на газ, ще има щета за живота и здравето на хората в Генерал Тошево. Има мнение на Басейнова дирекция, че за добива на газ не трябва да се минава през водоносния пласт, който е под цяла Североизточна България ", добавя Николинка Гицова от инициативния комитет срещу добива на газ..

Според нея не са направени замервания и на нито един съставен елемент на околната среда в находище Спасово.

Отхвърлянето на екооценката може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд, което евентуално ще се случи и по този начин планът ще се затлачи. Инвеститорът даде знак, че ще се бори за реализацията на плана още след провеждането на референдума против газовия рандеман, извършен в средата на декември 2017 година в общината. Тогава 98 % от жителите поддържаха желанието на локалната власт да не утвърждава никакви устройствени проекти на планове за рандеман на газ на територията на общината.

Заседанието се състоя в изискванията на цивилен митинг. Разглеждането на екооценката стана след известно закъснение поради събиране на спомагателни мнение за въздействието на плана върху водите и здравето на хората. Противниците на газовия рандеман показаха своето утвърждение за взетото решение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР