Протест на граждани от софийския квартал Младост-4 се проведе между

...
Протест на граждани от софийския квартал Младост-4 се проведе между
Коментари Харесай

Кметът на "Младост" коригира Фандъкова за строеж пред блок 401

Протест на жители от софийския квартал " Младост-4 " се организира сред блоковете 401 и 409 в против предстоящ градеж там.

Живеещите там не желаят да стартира строителството на 5-етажна жилищна кооперация върху детските площадки и зелената повърхност.

Теренът докара до оставката на районния основен проектант Стефан Стефанов, откакто даде позволение за градеж на това място. На 28 юни кметът на града Йорданка Фандъкова му я изиска посредством районния кмет, тъй като по думите й към този момент се е търсело съответно решение за предоставяне на различен терен на притежателите.

 Общинският консултант Милка Христова /вляво/ изяснява на протестиращите какво е единственото решение да не се строи пред блоковете им.
© Дневник

Общинският консултант Милка Христова /вляво/ изяснява на протестиращите какво е единственото решение да не се строи пред блоковете им.

Протестиращите засипаха с гневни въпроси краткотрайния кмет на " Младост " арх. Румен Русев. Те не имаха вяра, че той не е разпоредил на основния проектант на региона да позволи градежа. И не му дадоха думата за отговор. Полицията стоеше безучастна настрана, а напрежението измежду хората наобиколили кмета растеше. Те чакаха заричане от него, че пред блока им няма да се строи, а той не беше подготвен да им го даде.

" Единственото позволение на този вид проблеми е смяна на подробните устройствени проекти. Решения на парче водят единствено до това, което се случва сега ", сподели кметът пред " Дневник ".

На въпрос за какво не е спрял основния си проектант, откакто Фандъкова е подготвяла за частните притежатели вид за подмяна на терена с различен, кметът изясни своята позиция: " Сега се приказва, че работна комисия търсела решение за подмяна на парцела. Съжалявам, че се изрича по този начин госпожа Фандъкова – очевидно би трябвало да бъде казано по различен метод. След няколко съвещания на тази работна група се реши кои парцели са най-належащи за пренасяне, само че един от индикаторите беше да има единодушие на притежателя. От остарелия притежател на този парцел получихме документално
противоречие да бъде изместен. Затова не му е предлагано повторно, въпреки аз персонално да се обадих на компания " ДЛД Младост " и ги поканих на среща с работната група. Но те не се отзоваха и след това са го продали ".

Оказва се, че довчерашните притежатели на терена, който е с повърхност 1.4 дка – " ДЛД-Младост " ООД, щом са взели разрешителното за градеж на 20 май, незабавно единствено след два дни – на 22 май, продават парцела на различен притежател. Той по закон има право да стартира да строи, откакто планът е с издадено позволение за градеж. Това удостовери и общинският консултант Милка Христова, която пристигна на митинга. Тя е правист и съумя краткотрайно да успокои хората с разяснението, че персонално основният проектант на София Здравко Здравков се е заел да реши казуса.

" Единственият метод е да се откри някакво превишение на разрешеното в плана. Тогава разрешението за градеж може да се разгласи за незначително от съда ", изясни тя с мегафон на протестиращите.

След нея мегафонът бе взет от живеещ в прилежащ блок, който прикани първо за референдум, след това сподели, че " ние ще променим закона, а не те ", сочейки към кмета Русев.

 Кметът на Младост арх. Румен Русев
© Дневник

Кметът на Младост арх. Румен Русев

Проблемът с това междублоково пространство в " Младост-4 " стартира през 2001 година, когато общинският терен е продаден на частна компания от " Софийски парцели ". През 2009 година тогавашният основен проектант на София Петър Диков издал виза. На тази база е направен план за 5-етажна постройка и неотдавна е издадено позволение за градеж.

Протестиращите оповестиха, че ще се съберат на 11 юли още веднъж, с цел да изразят готовността си да не оставят зелената повърхност и детската площадка на багерите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР