Протест на 20 природозащитни организации, обединени в група Бетономорие“, блокира

Протест на 20 природозащитни организации, обединени в група Бетономорие“, блокира ...

Природозащитници отново протестираха в центъра на София.

Протест на 20 природозащитни организации, обединени в група „Бетономорие“, блокира движението в централната част на София, предаде БГНЕС. 
Природозащитните се събраха по-рано днес на протест пред президентството с искане държавният глава да наложи вето на гласуваните промени в Закона за Черноморското крайбрежие.
Припомняме, че с поправките в закона депутатите решиха палатки, кемпери и каравани да могат да се разполагат само в изрично определени зони, а поставянето на плажни принадлежности върху пясъчните дюни да бъде забранено.
Според протестиращите новите текстове ограничават правото на свободно къмпингуване и допускат продължаване на презастрояването край морето.
Протестиращите настояват за среща с президента. Към момента природозащитниците заявиха, че в продължение на 3 дни ще опъват палатки пред шадравана на президентството.
Мирослава Петрова, която е сред организаторите на протеста, заяви, че промените в закона вместо да се погрижат за сериозните проблеми на Черноморието – замърсяване и презастрояване, реши да удари по конституционните права на хората. "Една държава, която не си е прибрала дюните – 3272 дка от общо 4500 вече са частни. Кой защитава правата на държавата – ние или законотворците", пита природозащитникът.
Сред колоритните протестиращи беше мъж, който предпочете да се представи като Владимиров. Специално за протеста той си е ушил затворнически костюм. „Облечен съм така, защото съм потенциален престъпник, пътник за затвора. Обичам да си къмпингувам на открито. С тези наредби, ако паркирам на два километра и половина от бреговата ивица, подлежа на санкция 500 лева и стигна при повторно нарушение до 5000 лева. Понеже това са непосилни глоби, аз затова предварително съм си ушил един костюм да не натоварвам държавата, взимам си торбичката и отивам в затвора“, обясни мотивите за колоритния вид недоволният мъж.

Източник: actualno.com