Протест.Монитор:Сблъсъци между протестиращи и полиция пред МРРБ, 40 пострадалиДо сблъсъци

...
Протест.Монитор:Сблъсъци между протестиращи и полиция пред МРРБ, 40 пострадалиДо сблъсъци
Коментари Харесай

Преглед на печата

Протест.

" Монитор ":

Сблъсъци сред протестиращи и полиция пред Министерство на регионалното развитие, 40 потърпевши

До конфликти сред протестиращи и полиция се стигна пред постройката на Министерство на регионалното развитие по време на митинг поради водната рецесия в Перник. Организатор на митинга е партията " Възраждане " на Костадин Костадинов.

Недоволните жители са се пробвали да нахлуят в постройката на районното ведомство, вследствие на което се провокира и напрежение. Според протестиращите органите на реда са ги обгазили. Заради това е била извикана и " Спешна помощ ".

В незабавна помощ е получен сигнал за 40 потърпевши, заяви на собствен ред представителят Катя Сунгарска. Изпратени са 6 коли за спешна помощ, обслужени са на място 30 души. Трима са превозени в ИСУЛ, един е откаран в " Пирогов " с гръдна контузия.

По-късно от полицията оповестиха, че част от протестиращите са се пробвали да пробият полицейския кордон. При дейностите им е счупена входната врата на министерството, а двама чиновници на реда са потърпевши от хвърлен предмет и удар с дръжката на знаме. Оказана им е здравна помощ. Въпреки предизвестията, протестиращите не са изпълнили полицейските разпоредби, оповестяват още от Министерство на вътрешните работи. Това е наложило потреблението на помощно средство - пикантен спрей. Полицейското наличие в региона остава засилено.

Коронавирус.

" Сега ":

България хвърля ДАНС и Министерство на вътрешните работи против китайския ковид

Инфрачервени термокамери на летище София наблюдават пасажерите от градовете, в които има прехвърляне на пътуващи от Китай

Разпространението на китайския ковид ще бъде следено от оперативна група, в която влизат представители на здравното министерство, Министерство на вътрешните работи и ДАНС, предава БНР. Въпреки ниската възможност за импорт на вируса у нас, е основана нужната организация, с цел да бъдем в подготвеност, съобщи шефът на Столичната здравна ревизия Данчо Пенчев.

При евенутално определяне на ковид у нас лекуването ще се прави в Инфекциозните отделения на страната. Главният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев разгласи: " Оценката на Европейския център за надзор на болесттите е, че бъдещото разпространяване е доста евентуално, че опасността за Европа за импорт е на приблизително равнище и че към този момент ограниченията, които се ползват, са задоволителни ".

Перник.

" 24 часа ":

Още 2 ареста поради водата в Перник - на кметица и на някогашен началник на ВиК

Иван Витанов е упрекнат за занемареност и неизгодни покупко-продажби, а Севдалина Ковачева, която бе краткотрайно на кметския стол в предизборната акция - че не въвела в точния момент режим в града

Бившият началник на ВиК-Перник, Иван Витанов и и.д. кметът на Перник по време на изборите през 2019 година Севделина Ковачева са новите обвинени по делото за водната рецесия в миньорския град.

Двамата се явиха в следствения отдел на спецпрокуратурата в София преди обед в понеделник и по-късно бе разпоредено да бъдат арестувани за 72 часа.

Витанов и Ковачева към този момент са в ареста на столичния бул. " Г. М. Димитров ". Още не е ясно дали и за тях ще бъде поискана мярка " задържане под стража ", както за някогашния министър на екологията Нено Димов.

Ковачева ще бъде разследвана за длъжностно закононарушение, осъществено през 2019 година, до момента в който е била краткотрайно изпълняващ кмет на Перник. Според прокуратурата тя е била известена от шефа на ВиК-Перник, че има мощно понижаване на дебита на водата в бент. " Студена ". Ковачева не въвела режим на водата в Перник и още 10 обитаеми места в общината, макар че имало предложение за това.

Така съгласно обвиняването тя не изпълнила служебните си отговорности по Закона за локалното самоуправление и Наредба №4 от 14 септември 2004 година за изискванията за прилагане на водоснабдителните системи. Това довело до " забележителен дефицит и погрешно разходване " на водата за питейни потребности.

Въпроси.

" Дума ":

Гешев пита Конституционен съд за имунитета на президента и какво е " държавна измяна "

Главният прокурор Иван Гешев пита Конституционния съд дали може да проверява президента и желае пояснение на Конституцията по отношение на имунитета на президента и вицепрезидента. Това излиза наяве от оповестено известие на уеб страницата на прокуратурата. От документа е заличена датата, на която той е изведен. Но информация в уеб страницата на Конституционен съд демонстрира, че към този момент е формирано дело по настояването на Гешев.

Не излиза наяве каква е съответната причина за въпросите на основния прокурор. Гешев желае точна формулировка на понятието " държавна измяна " и за метода, по който проверяващите би трябвало да действат, в случай че открият, че президентът може да е направил сходно закононарушение.

Според него разкриването на смисъла на тази наредба е належащо, защото " нормата е сбита " и " не дава еднопосочен отговор " на поставения въпрос.

Според член 103 от Конституцията президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за дейностите, осъществени при осъществяване на своите функционалности, като се изключи държавна измяна и нарушаване на Конституцията. В тази връзка Гешев насочва 6 въпроса до Конституционен съд.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР