Протест и проверка в болница в Сливен, след като там

...
Протест и проверка в болница в Сливен, след като там
Коментари Харесай

Протест и проверка в болница след смъртта на родилка

Протест и инспекция в болница в Сливен, откакто там умря родилка. Близките на дамата настояват, че става дума за лекарска неточност и ще изискат аутопсия ѝ да бъде осъществена от правосъден доктор отвън града. Опасяват се, че казусът ще бъде потулен, оповестява NOVA.

Според околните, лекарите от екипа, който е израждал бебето, са се пробвали да улеснят раждането, натискайки корема на родилката с ръце и лакти. След това вместо секцио, приложили форцепс.

Жена умря при раждане в болница, околните желаят следствие

27-годишна родилка умря в София, стартира следствие

Бебе на 9 дни умря, подозрения за лекарска неточност

„ Отиде с наслада да ражда, с усмивка. След това станаха някакви проблеми при раждането. Каза ми, че 15 индивида са израждали 1 дете”, споделя майката на Ренета.

Непосредствено след раждането и два дни преди да почине Ренета се е оплакала на една от най-хубавите си приятелки.

„ Каза, че е било варварско. Изреждали са се лекари да ѝ натискат корема. Че се е коментирало секцио, което не е направено. В последна сметка са го извадили с форцепс”, показва Надя Дренска.

Ренета умряла в ръцете на татко си два дни откакто родила. Пред него тя се оплаквала от болки в гърдите. „ Скачаха ми по корема”, споделила тя.

Мъжът счита, че може да е имала счупено ребро в резултат на дейностите на лекарите при раждането. Детето ѝ е с пареза на дясната ръка, отток и синини по главата.

И други майки от района се оплакват, че до момента в който раждали към тях е била прилагана същата процедура от този лекарски екип.

Прокуратурата е образувала от през днешния ден досъдебно произвеждане по случая. Етичната комисия на Българския лекарски съюз също се е сезирала и ще направи инспекция.

Илона Нешкова, акушер в болница „ Свети Лазар”, съобщи, че методът „ Кристелер” с натискането на корема е доста остарял, още от XIX век.

„ Оттогава до момента медицината доста се е развила”, съобщи Илона Нешкова. „ Това натискане на корема няма никакъв явен логаритъм за изпълнение”.

В България този способ нито е позволен, нито е неразрешен, само че в други страни категорично е посочено, че той не се предлага. Нешкова разясни, че сходни дейности могат да се ползват единствено при раждане в изключителни случаи, като раждания на отдалечени места.

„ Жената е тази, която има правото да направи осведомен избор за своето лечение”, уточни юрист Мария Шаркова. „ Това значи, че е работа на медицинския личен състав да реши кой е съответният способ, от тези одобрени от медицината и практиката, и да осведоми бременната или раждащата жена, която да вземе своето решение. Тя има право във всеки един миг да откаже здравна помощ”.

Адвокат Шаркова акцентира, че в България няма обединен стандарт за акушерство и гинекология.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР