Протест и пътна блока на околовръстния път на Пловдив. Жители

...
Протест и пътна блока на околовръстния път на Пловдив. Жители
Коментари Харесай

Бунт в Пловдив заради кариера за добив на инертни материали

Протест и пътна блока на околовръстния път на Пловдив. Жители на града и на 6 села излязоха на протест против кариера за рандеман на инертни материали. Протестиращите през днешния ден ще блокират подхода от автомагистрала „ Тракия ”, който води към Асеновград, осведоми.

Хората настояват, че са изправени пред екологично злополучие и са избрали да изразят недоволството си в празничния ден, с цел да привлекат по-сериозно вниманието на виновните управляващи към казуса.

Според локалните поданици кариерата основава риск за околната среда и за здравето им.

„ Гърмежите са непрекъснати, вятърът разнася забележим прахуляк, респираторните проблеми измежду хората са факт, локалният доктор ги регистрира ”, декларира протестираща от село Белащица.

Други хора се оплакват, че къщите им са напукани от гърмежите в кариерата.

Местните упорстват за прекъсване на работата на двете кариери.

„ Извършени са над 40 инспекции, издадени са 6 наставления. Имаме издадени 5 акта на двете кариери. Два се апелират ”, съобщи Стефан Шилев, шеф на РИОСВ-Пловдив.-->

По думите му сега стойностите на замърсяване не надвишават нормите.

От Министерството на енергетиката обявиха, че на компанията е публикуван акт за 50 000 лв., само че той се апелира. От компанията пък споделиха за NOVA, че това, което правят, е изцяло законно и разполагат с всички документи. Концесията им изтича през 2021 година и те са поискали удължаването ѝ с още 15 години.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР