Протест и контрапротест за Банско. Спорната тема е разширяването на

...
Протест и контрапротест за Банско. Спорната тема е разширяването на
Коментари Харесай

Протест срещу протест за Банско

Протест и контрапротест за Банско. Спорната тематика е разширението на ски зоната и измененията в проекта за ръководство на Национален парк Пирин.

До 22 декември екоминистерството организира публично разискване за измененията.

Според природозащитниците на публичен спор би трябвало да се подложи и смяната в концесията, защото тя ще засегне част от парка, която е под изключителна отбрана. Представители на локалната власт и бизнес обаче виждат в забавянето на измененията офанзива против туризма у нас и риск за развиването на района.

Опасенията на еко деятелите

Десетки жители потеглиха от паметника на Алеко Константинов към Министерския съвет в столицата. Те желаят екооценка на смяната в проекта на парк „ Пирин” и публично разискване на концесионния контракт за ски зона „ Банско”.

Узаконяване на надстроеното в концесията и увеличение на площите за ски зоната - това са измежду най-големите проблеми в предлаганите промени в контракта за Банско, споделят природозащитниците.

„ Днес, това което се предлага от 99,5 хектара е да стане на 1077 това е над 10 пъти повече”, разяснява Катерина Раковска от коалиция „ За да остане природа в България”.

Според еколозите разширението излиза дори от контура на териториално-устройствения проект, включително – и в региона на връх Църна могила, където има зарязан остарял въжен превоз и доста остарели гори. По-важното в тази ситуация е, че съгласно скиори там има риск от лавини.

--> От екоминистерството обявиха за bTV, че публикуваната от Коалицията " За да остане природа в България " карта не е прецизна. Допуснато е наслагване на разнообразни пластове с разнообразни цветове, което не разрешава да се дефинира нейната меродавност и акуратност в редица аспекти.

От там твърдят, че смяната в концесията планува защитна уговорка, която не позволява построяването на ски писти и уреди под връх Църна могила.

От концесионера „ Юлен” не пожелаха да разясняват пред bTV.

Кметове затвориха път

Стотици поданици на Банско, Симитли, Добринище, Петрич, Сандански и други блокираха довечера път Е79 в символ на митинг против краткотрайното отсрочване на решението за втори въжен превоз над зимния курорт.

„ Надявам се да е една техническа причина, която да се оправи в най-скоро време. Това е най-логичното”, сподели пред bTV кметът на Банско Георги Икономов.

„ Тук са всички кметове от Пиринска Македония. Правото е с нас, ние се борим за развиването на целия регион”, добави той и се закани, че митингът може да се придвижи в София.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР