Протеините са едни от най-важните хранителни вещества, необходими на организма

...
Протеините са едни от най-важните хранителни вещества, необходими на организма
Коментари Харесай

Темпе: Какво не знаем за един от най-богатите източници на протеин

Протеините са едни от най-важните хранителни субстанции, нужни на организма ни. За невегетарианците покриването на дневната потребност от протеини е лесна задача, само че за вегетарианците е сложна. В множеството случаи вегетарианците изпитват дефицит на протеини, защото мъчно намират храни, богати на протеини.

Повечето хора познават богати на протеини храни като панир, тофу, леща, фасул и така нататък, само че доста малко хора знаят за темпето. Прочетете нататък, с цел да разберете какво е темпе, по какъв начин ще се отрази удобно на организма ви и по какъв начин да го употребявате в предписания.

Темпето се подготвя главно от соя, която е цялостна с протеини. Това е тип ферментирал хранителен артикул на основата на соя, чиито корени се намират в Индонезия. Накратко казано, соевите зърна първо се сваряват и по-късно ферментират със характерен тип мухъл, наречена Rhizopus Oligosporus, която свързва соевите зърна, с цел да се образува сходна на торта плоча, която може да бъде в допълнение нарязана на части, кубчета или натрошена.

Вегетарианците могат елементарно да включат темпето в дневния си хранителен режим, защото той предлага 19 грама протеини на 100 грама темпе. Освен протеини, темпето е добър източник на диетични фибри, които подкрепят здравето на храносмилателната система. Съдържа и някои значими минерали, нужни на организма ни, като желязо, калций, фосфор и калий.

То е с ниско наличие на въглехидрати и калории, което го прави съвършен избор . В 100 грама темпе се съдържат единствено 193 калории. Що се отнася до усета, темпето има доста землист и ядков усет. Има и дъвчаща текстура, сходна на тази на тофу.

Темпето е доста универсална съставна част и елементарно ще се впише във вашата диета и метод на живот. От него могат да се подготвят пържени ястия, салати, сандвичи, супи, яхнии, къри, паста и даже може да се употребява като сурогат на месото в спагети и такос. Ето една лесна, само че вкусна рецепта за темпе, която би трябвало да опитате.

Ето и една вкусна рецепта, която да употребявате в всекидневието си:

Рецепта за чили Темпе
.
Необходими артикули - 200 грама темпе, 1 глава лук, 1 чушка, 4 скилидки чесън, 1 инч джинджифил, 1 зелена люта чушка, 1 с.л. мрачен соев сос, 1 с.л. ярък соев сос, 2 с.л. кетчуп, 1 с.л. зелен пикантен сос, 1 с.л. царевично нишесте, 2 с.л. пролетен лук, 1 с.л. паста от джинджифил и чесън, ¼ с.л. алена люта чушка на прахуляк, 1 с.л. лимонен сок и сол на усет.

Начин на подготвяне

В купа прибавете нарязаните кубчета темпе.Добавете пастата от джинджифил и чесън, аленото чили на прахуляк, лимоновия сок и солта.Разбъркайте и оставете частите да се мариноват за 10-15 минути.Загрейте 3-4 с.л. олио в тиган. Добавете маринованото Темпе и запържете на плитко, до момента в който стане хрупкаво от всички страни.

Сега загрейте 2 с. л. олио в уок. Добавете нарязаните на ситно чесън и джинджифил, както и нарязаната зелена чушка. Запържете за няколко секунди.Добавете нарязания на кубчета лук и чушките. Разбъркайте на мощен огън за минута.В купа смесете тъмния соев сос, светлия соев сос, кетчупа и соса от зелени люти чушки.

Добавете ¾ чаша вода и разбъркайте, с цел да се получи примес за сос. Добавете тази примес за сос в уока дружно с 1 с.л. царевично нишесте, разтворено в 4 с.л. вода. Разбъркайте добре и прибавете сол на усет.

Сега прибавете изпържените кубчета темпе в уока и разбъркайте. Гответе няколко минути, до момента в който сосът се сгъсти. Гарнирайте с нарязан пролетен лук и сервирайте горещо.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР