Просветното министерство ще направи онлайн платформа, която да формира екипите

...
Просветното министерство ще направи онлайн платформа, която да формира екипите
Коментари Харесай

МОН пуска онлайн чат за авторите на учебници

Просветното министерство ще направи онлайн платформа, която да образува екипите за подготовка на образователното наличие. Това разгласи министърът на образованието Красимир Вълчев, написа " Монитор ". Така другите експерти ще могат да се свързват един с различен и да обменят хрумвания като в чат.
Министърът съобщи, че най-големи усложнения при съставянето на настоящи образователни пособия има в областта на професионалното обучение, която е най-динамична. Той изясни, че създаването и адаптирането им може да се прави по един от модулите на националната стратегия „ Модернизиране на системата в професионалното обучение “. Тя е с обща стойност 100 000 лева По нея могат да бъдат финансирани пилотно до шест плана за създаване на образователни пособия. Размерът на един план може да е до 20 000 лева В авторския колектив пък би трябвало да вземат участие учители и най-малко по двама представители от бизнеса и един учител в университет. „ Целта е в плановете да вземат участие екипи от висшите учебни заведения, професионални гимназии и представители на бизнеса от съответния бранш на разработваното пособие “, изясни Красимир Вълчев.
Разширяването на този модул следва и евентуално идната година ще бъде завършен като независима стратегия, посочи просветителният министър. По нея ще бъда направена платформата, която ще образува екипите. По думите на Вълчев това е най-трудната част от процеса на основаване на едно образователно пособие. „ Трябва да знаем по всяка една дисциплинираност кои са експертите, с цел да ги притеглим и сключим контракт с тях “, разясни той и посочи, че в този момент с това се занимават издателствата.
Вълчев сподели, че ще се финансира и превод, там където е подходящо и не се прави механично. „ Има някои случаи, в които преведени образователни пособия могат да се употребяват дейно. По този метод се надяваме да се преодолее този дефицит “, сподели още просветният министър. Той посочи, че тези пособия по-късно би трябвало да се валидират от МОН.
Друг от методите за основаване и шерване на просветителни запаси е по Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък “. Със бюджет от 100 000 лв. ще бъде основана платформа за шерване на просветителни запаси. Съдържанието на цифровия облак ще бъде дело главно на учителите. За всяка своя разработка те ще получават възнаграждение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР