Просветното министерство предлага допълнителна квалификация за учители, така че те

...
Просветното министерство предлага допълнителна квалификация за учители, така че те
Коментари Харесай

Програмата Мотивирани учители предлага възможност за допълнителна квалификация

Просветното министерство предлага спомагателна подготовка за учители, тъй че те да могат да преподават физика, математика, химия, осведомителни технологии, непознати езици. Именно за тези предмети е най-големият дефицит на учители сега. В същото време преподавателите от дребните учебни заведения ще могат да допълват заетостта си с новата си компетентност. Обучението е по Националната стратегия " Мотивирани учители ".

72-ро главно учебно заведение в квартал " Суходол " е с под 200 деца. Затова практиката тук е всеки преподавател да преподава по няколко предмета. Така е и с Теодора Стоянова. Тя е приключила биология и химия, също така води часове по физика, а в нашето полезрение попада, тъй като е одобрена да се образова за преподавател по осведомителни технологии.

Правехте ли си хорариума до момента с физиката, химията, биологията?
Теодора Стоянова, преподавател по химия, биология, физика: Не, тъй като учебното заведение ни е малко, паралелките са по една, няма по какъв начин да се случат нещата. Просто няма кой, за жалост липсват фрагменти и някой би трябвало да поеме уговорката.
От ноември Теодора Стоянова ще се образова по осведомителни технологии в продължение на една година в някое от висшите ни учебни заведения.

135 учители са одобрени за програмата на просветното министерство, съгласно която те ще получат втора компетентност. За благополучие най- огромната част от тях са поискали да станат учители по физика и математика.

За благополучие, тъй като сега липсват учители тъкмо по тези предмети и постоянно ги заместват пенсионери. Други желани предмети за подготовка са непознати езици, вяра, осведомителни технологии.

Първият стадий на програмата към този момент завърши, до края на октомври се одобряват документи за втория. Подборът е непоколебим. Освен тапия, учителите би трябвало да показват рекомендация от шефа, че учебното заведение има потребност от тъкмо подобен експерт.
Полина Фетфова, гл. специалист, МОН: Има интерес към програмата, има интерес и към други специалности, в този момент ние вършим изследване в системата, с цел да забележим по какъв начин да развием тази стратегия за последваща година.
Програмата е на обща стойност 1,7 млн. лв. като в нея се включват и хората, които се образоват по " бързата писта " за педагогическа дееспособност и учителите, които ще преподават на деца със специфични потребности.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР