Просветното министерство и Комисията за защита на потребителите излязоха с

...
Просветното министерство и Комисията за защита на потребителите излязоха с
Коментари Харесай

МОН и КЗП препоръчаха частните градини да не събират пари от родителите

Просветното министерство и Комисията за отбрана на потребителите излязоха с рекомендации по отношение на таксите в частните детски градини в интервал на изключително състояние. Както " Сега " към този момент писа, всеобщо частните градини не престават да събират цялостни такси (на места половина такса), макар че децата не ги посещават. Затова и двете ведомства излязаха с общо мнение, от което излиза наяве, че родителите не би трябвало да заплащат за услуга, която не получават, както и че имат право да получат предплатено заплатените такси за градина.

 

" Частните детски градни и ясли не могат да извършват дейностите по развъждане, образование, социализация и образование на деца в предучилищна възраст за времето на изключителното състояние и надлежно не следва да изискват заплащането на цена за непредоставена услуга ", пище в позицията на двете институции. Оттам показват, че случаите, в които потребителите не могат да употребяват услуга, за която са заплатили, би следвало да могат да се възползват от правото си да им бъде възобновена заплатената предплатено сума .

" В интервала, в който децата не могат да посещават съответните детски ясли и детски градини заради наложените ограничавания, за отбрана на здравето им юридическите лица, предлагащи услугата посредством шефовете на частните детски градини и ясли, могат да употребяват друг метод според от опцията за договаряне – възобновяване на платените суми, потребление на платената цена за бъдещи интервали или др ", поучават от МОН и КЗП .

Оттам отбелчват като справедлив обстоятелството, че макар преустановяването на визитите на децата в детските градини и ясли съществуват необходимоприсъщи разноски на институцията (наем на постройка, защита, ток, интернет и др.), които следва да бъдат разплащани и за времето на изключителното състояние, заради което е допустимо прихващане на част от към този момент заплатената сума . Страните могат, след реализирано единодушие по отношение на посоченото, да го оформят с сключване на анекс към контракта за даването на услугата, като юридическото лице, респ. шефът на институцията биха могли да дават и съпътстващ документ (ваучер, квитанция и др.).

Предстои да се види дали частните ясли и градини ще се съобразят със мнението на КЗП и МОН, защото става дума единствено за рекомендации.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР