Просветният министър Красимир Вълчев обяви, че има голяма вероятност за

...
Просветният министър Красимир Вълчев обяви, че има голяма вероятност за
Коментари Харесай

Просветният министър обяви "голяма вероятност" за загуба на част от еврофондовете за наука

Просветният министър Красимир Вълчев разгласи, че има " огромна възможност " за загуба на част от еврофондовете за просвета. Става въпрос за част от общо 350 млн. лв. по първа ос на оперативната стратегия " Наука и обучение за образован напредък ", с които се планува да бъдат построени четири центъра за върхови достижения и осем центъра по компетентности.

Условието на Брюксел е до края на 2018 година, т.е. за оставащите година и половина, да бъдат усвоени най-малко 30% от средствата, или над 100 млн. лева, които Европейската комисия (ЕК) да осребри. Към момента обаче не е почнало оценяването на подадените 44 плана за финансиране по тази ос от програмата поради обжалвания на процедурата за избор на интернационалните оценители.

Първата процедура бе прекъсната през февруари т.г. от служебния учебен министър проф. Николай Денков с претекст, че претендентите не са показали цялата изисквана информация за научната експертиза на оферти екип от оценители. Тогава започва нова процедура - този път за избор на самостоятелни оценители, като задачата бе до началото на юни т.г. да бъдат подписани контракти, с цел да се съблюдава графика с оценяването, да се изберат планове за финансиране, да се стартира тяхното осъществяване и да не се стига до загуба на средства. Решението за преустановяване на първата процедура обаче бе обжалвано от един от участниците - италианската компания " Прогетти плант ", която е получила най-вече точки в състезанието, а на 22 юни Върховният административен съд (ВАС) е постановил, че поръчката би трябвало да бъде предоставена на компанията, защото състезанието е бил преустановен непозволено.

Днес по време на блиц контрола в просветителната комисия в Народното събрание министър Вълчев разгласи, че втората процедура е прекъсната и ще се подписа контракт сред министерството и оценителите от " Прогетти плант " - решение, което може да бъде обжалвано в 14-дневен период. " Загубата на средства зависи от това дали ще има обжалване - графикът е на границата сред " реалистично упорит " и " нереалистично упорит ". Има огромна възможност да има загуба на средства по първа ос на оперативната стратегия - зависи от това дали ще има обжалване ", съобщи още просветният министър.

След установени нарушавания при одит на Европейска комисия от февруари т.г. страната ни не може да желае осребряване на фактурирани разноски по стартирани планове по " Наука и обучение за образован напредък ", т.е. междинните заплащания по програмата са замразени и всичко се финансира от държавния бюджет, в това число и европейските стипендии за студенти. Към момента просветното не е предоставило настояща информация до каква степен вървят договарянията с Брюксел за топене на средствата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР