Просветният министър Красимир Вълчев е издал заповед, че училищата нямат

...
Просветният министър Красимир Вълчев е издал заповед, че училищата нямат
Коментари Харесай

Заповед от министъра: Училищата нямат право да събират пари от родителите!

Просветният министър Красимир Вълчев е издал заповед, че учебните заведения нямат право да събират пари от родителите. " Не можем да забраним на никой да подарява, само че факт е, че доста от тези суми, които се събират, съдържат намек за задължителност. Не би трябвало да има никакъв намек за задължителност. Училищата не би трябвало да предлагат повече, в сравнение с е належащо на децата ", безапелационен е той пред БНР.

В към 55 здания на учебни заведения и детски градини ремонтите няма да бъдат завършили за началото на образователната година. Той обаче увери, че няма да има просветителни институции, които да не стартират работа на 17 септември. Планирани са и поправки, които ще стартират по време на образователната година. Строителни действия има в близо 1070 учебни заведения и детски градини. Половината от тези поправки са завършили.

За тази година местата за учители ще бъдат запълнени, сподели още Вълчев. Той уточни обаче, че мощен дефицит на учители се чака след 10 години, когато малко над 50% от учителите ще са пенсионирани. По думите му огромното предизвикателство тогава ще бъде да се обезпечи просветителната система с учители в по-малките и отдалечени места в страната, както и тези, в които има централизация на проблематични деца и такива от уязвими групи.

През новата образователна година влизат новите образователни стратегии за 3-и, 7-и и 9-и клас. Въвеждаме нов предмет – " Компютърно моделиране ". Предизвикателството пред просветителната система през днешния ден е да приготви деца, които ще бъдат на пазара на труда и през 2060 година, когато светът ще бъде друг, ще сме минали през доста цифрови трансформации и децата би трябвало да бъдат не просто цифрови ползватели, само че и да имат по-задълбочени цифрови умения. Всяко дете би трябвало да придобие базовите и новите компетентности. Всяко дете би трябвало да бъде обхванато и да не отпадне прибързано от просветителната система и да получи оптималната поддръжка вътре в системата ", сподели той.

Вълчев сподели, че 24 хиляди деца, които години наред не са ходили на учебно заведение, са върнати в класните стаи през предходната година. Тази година са основани 1100 екипа, които стартират работа в тази посока.

По думите му при реализирането на целия комплекс от ограничения раниците на децата би трябвало да са по-леки, само че това няма да стане незабавно. Обмисля се през идната година да се премине на електронни дневници в учебните заведения, сподели министърът, само че добави, че това зависи от бюджета.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР