Просветата и културата ни направиха народ, а българската държава превърнаха

...
Просветата и културата ни направиха народ, а българската държава превърнаха
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Просветата и културата ни направиха народ, а държава превърнаха в духовна империя


„ Просветата и културата ни направиха народ, а българската страна трансфораха в духовна империя. Делото на Светите братя Кирил и Методий освен сътвори свещените букви и славянската книжовност, а пося познанието, отстоя просвета и полезности, които българската страна популяризира към другите славянски нации. “ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави за Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност Основно учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “ в село Обручище, община Гълъбово. Вицепрезидентът бе формален посетител на честването на 160-годишнината от основаването на школото.

Илияна Йотова посочи, че Кирило-Методиевото дело оцелява с помощта на прозорливостта на тогавашната българска страна, в която учениците на славянските първоучители намират избавление.

„ Преди 160 години, във време на иго, в прощъпулника на национално-освободителните битки, в село Обручище будни хора са прозрели, че няма нищо по-ценно от просвещението, без знанието няма по какъв начин да пребъдат жанр и татковина “, акцентира вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова мощна е онази страна, която не затваря учебни заведения, а строи нови, която задържа младежите в родината, където да градят своето и нейното бъдеще.

Вицепрезидентът благодари на учителите за тяхната отдаденост. „ Мисията ви е доста сложна в днешното софтуерно и забързано време – освен да давате познания, само че да изграждате положителни хора, сериозно мислещи персони “, уточни Илияна Йотова. Според вицепрезидента признанието за учителското дело не се състои единствено в цифрите. То е в триумфите на учениците. „ Трябва да върнем на учителя полагащото му се почтено място в обществото. Да възпитаме децата си в почитание към учителя “, прикани Илияна Йотова.

Вицепрезидентът посочи, че родителите би трябвало да бъдат съдружници на учителите. „ Има доста експанзия в учебно заведение, с която единствено дружно можем да се преборим “, съобщи Илияна Йотова.

На учениците вицепрезидентът пожела да бъдат горди българи, да мечтаят самоуверено и да не съществуват загради пред упоритостите им.

Плакет на вицепрезидента в символ на самопризнание и признателност за дейната активност връчи Илияна Йотова на шефа на Основно учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “ Илина Генова.

По-рано вицепрезидентът прегледа в школото галерия, отдадена на неговата 160-годишна история.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР