Пространството в центъра на Варна, което следващите десетилетия ще бъде

...
Пространството в центъра на Варна, което следващите десетилетия ще бъде
Коментари Харесай

Каква е историята на варненската Дупка, струваща 43 млн. лв.

Пространството в центъра на Варна, което идващите десетилетия ще бъде наричано Дупката, се появява през 1986 година Теренът сред бул. „ Княз Борис I ” и улиците „ Княз Александър Батенберг ” и ”Воден ” е разчистен от постройките с желанието там да се появи 4-етажен магазин, ситуиран на повърхност от 17 000 кв. м. Промените след 10 ноември обаче замразяват плана.



Първият опит за неговото реанимиране е изработен през 1994 година Тогава се учредява акционерното сдружение „ Търговски дом ”. В него Община Варна държи 45 % и взе участие с правото на благосъстоятелност върху имота от близо 3,8 дка.  Другият акционер е държавна компания „ Лазур ”, която взе участие с апортна вноска, представляваща строително-монтажни работи. В границите на общинския терен обаче попада национализиран след 9 септември парцел и неговите наследници съумяват да си го върнат след траяли дълги години правосъдни каузи. Така от капитала на сдружението са извадени близо 900 кв. м. 

През 2004 година след решение за нарастване на капитала на „ Търговски дом ” общината би трябвало да внесе 6680 лева, с цел да резервира каузи си от 45 %. Сумата обаче е импортирана след приключване на крайния период и Община Варна губи близо огромна част от акциите си, а делът й се понижава на 26 %. Тези акции се закупуват от сдружението на Георги Гергов „ ЦУМ ” АД, а максимален акционер в „ Търговски дом ” става „ Феста холдинг ”, който в края на 90-те години е приватизирал държавна компания „ Лазур ”. Две години по-късно - напролет на 2006 година, най-големият акционер към този момент е „ ЦУМ ” АД. Това става, откакто бордът на шефовете обезсилва акциите на Община Варна и сдружението на Гергов ги изкупува, правейки същото и с книжата и " Феста холдинг ".



Георги Гергов предлага договорка на локалната власт – да й върне всичките повече от 70 000 акции в „ Търговски дом ”, като в подмяна желае да бъде уредено ново сдружение, което да построи търговски център на мястото на Дупката. В него „ ЦУМ " АД ще взе участие със 75 %, а „ Търговски дом " - с 25 %. В края на 2006 година Гергов прави дарението и афишира, че напролет на идната година ще стартира градежът. Обявената инвестиция е сред 15 и 20 млн. евро, а комплексът би трябвало да е 7-етажен. Строителството по този начин й не стартира в избрания период, а по-късно стартира международната финансова рецесия и планът още веднъж е замразен. -->

Вместо търговски център на мястото на Дупката дълги години имаше бараки, които бяха отстранени през 2013 година поради почналия ремонт на пешеходния кръг. По същото време страната стартира първите договаряния с Георги Гергов за откупуване на терена. 



Реална опция Община Варна да придобие благосъстоятелност върху Дупката се появи през 2016 година Тогава локалната власт получи от страната 29 % от акциите на сдружението „ Международен панаир Пловдив ”, в което мажоритарен притежател е Георги Гергов. Акциите се оценяваха на 16 млн. лева и трябваше да бъдат разменени с Гергов, който да трансферира собствеността върху Дупката. Въпреки упованията, че бързо ще се стигне до договорка, тя пропадна. Междувременно Община Пловдив отхвърли да одобри останалите 20 % държавни акции в " Международен панаир Пловдив ". В последна сметка и варненската община върна своите акции на страната с решение на локалния парламент напролет на 2017 година – 9 месеца, откакто същите съветници гласоподаваха да одобряват дарението. 



Пак на този мандат на Общинския съвет се падна и отговорността да гласоподава договорката за 43 млн. лева, които страната ще заплати на Георги Гергов, а Община Варна ще придобие сдружението „ Централен повсеместен магазин ”, в капитала на което е и Дупката. Според данните в Търговския указател капиталът на сдружението е близо 29 млн. лева, като посочената стойност за въпросния парцел с повърхност близо 3 дка е малко над 7 млн. лева На 21,5 млн. лева пък са оценени 40 жилището в жилищен комплекс „ Порт Палас ”, намиращ в курорта „ Слънчев ден ”, чийто притежател също е Георги Гергов. 

Цената от 43 млн. лева провокира доста дискусия и политически обвинявания. Според обяснението на ръководителя на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов оценката, направена от лицензиран оценител, включва с изключение на цената на земята, само че и тази на капиталовия план, който би могъл да се осъществя върху терена. 



И до момента в който за бъдещия образ на Дупката се чака да бъде разгласен архитектурен конкурс, то на този стадий не е ясно какво тъкмо има намерение да прави общината с десетките жилища, които също ще придобие около тази договорка. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР