Пространството около Централна жп гара в София ще има нов

...
Пространството около Централна жп гара в София ще има нов
Коментари Харесай

Променят пространството около Централна гара в София

Пространството към Централна жп гара в София ще има нов тип. Проектът е на бюрото на архитекта Ангел Захариев, който завоюва състезанието за второстепенен градски център на Столичната община и Фондация " Визар ".

Има няколко водещи послания, които се насочат в плана - първото е, че би трябвало да се смени моделът на действие на градското пространство - сега то е доминирано от колите, изясни проектант Захариев пред Българска национална телевизия.

" Ние имаме поредност от трудности, излизайки от вестибюла на Централната гара, искайки да пресечем от другата страна на " Мария Луиза ", в действителност ние би трябвало да преминем през един мрачен, неуместен подлез, неуютен, тъмен, миришещ сега, а в това време колите се разхождат горе в градското пространство, където е мястото на хората ", добави той.

" Опитваме се да обърнем този модел - хората да ги изкараме на равнището на терен, каквато е актуалната градоустройствена процедура, акцентира Захариев и добави, че градът е за хората, а не за колите. Идеята е и да се основат най-кратките пътища от автобусните спирки до пространството на гарата ", сподели още архитектът.

По думите му булевардът не изчезва, а влиза подземен.

" Идеята е да има пространства, отворени за хората с плавни прекосявания, без доста стълби, без доста трудности, те да могат да се употребяват за разнообразни събития - културни, спортни и така нататък ", съобщи Захариев.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР