Пространството около най-голямата жп гара у нас ще има нов

...
Пространството около най-голямата жп гара у нас ще има нов
Коментари Харесай

Арх. Ангел Захариев: Идеята е пространството при Централна гара да е отворено за хората, а не за автомобилите

Пространството към най-голямата жп гара у нас ще има нов тип. Проектът е на бюрото на архитекта Ангел Захариев, той завоюва състезанието за второстепенен градски център на Столичната община и Фондация „Визар“, съобщи Българска национална телевизия.

„Има няколко водещи послания, които се насочат в плана – първото е, че би трябвало да се смени моделът на действие на градското пространство – сега то е доминирано от автомобилите“, изясни проектант Захариев.

„Ние имаме поредност от трудности, излизайки от вестибюла на Централната гара, искайки да пресечем от другата страна на „Мария Луиза“, в действителност ние би трябвало да преминем през един мрачен, неуместен подлез, неуютен, тъмен, миришещ сега, а в това време колите се разхождат горе в градското пространство, където е мястото на хората“, разяснява Захариев.

Опитваме се да обърнем този модел – хората да ги изкараме на равнището на терен, каквато е актуалната градоустройствена процедура, акцентира Захариев и добави, че градът е за хората, а не за колите. Идеята е и да се основат най-кратките пътища от автобусните спирки до пространството на гарата.

Булевардът не изчезва, влиза подземен, изясни той.

„Идеята е да има пространства, отворени за хората с плавни прекосявания, без доста стълби, без доста трудности, те да могат да се употребяват за разнообразни събития – културни, спортни и т.н.“, сподели още Захариев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР