Просто трябва да скъсаме всички исторически трудове – това никога

...
Просто трябва да скъсаме всички исторически трудове – това никога
Коментари Харесай

Историята с ЧВК “Вагнер” измами очакванията на френския елит

„ Просто би трябвало да скъсаме всички исторически писания – това в никакъв случай не се е случвало до момента. С тези думи френски военни и политически анализатори показват шока си, от който не могат да се съвземат и до през днешния ден. В Париж се очакваше, че метежът на “Вагнер ” ще хвърли Русия в хаоса на революция и ще развърже ръцете на Франция в Африка. Сега те са грубо разочаровани - вместо това " вагнеровците " спокойно и проведено предадоха оръжието си.

Експерти и политолози във Франция се чешат по главите, пробвайки се да обяснят смисъла и следствията от това, което назовават " метежа на Пригожин ". Интересът към това събитие има доста характерна предистория: мнозина във Франция биха били удовлетворени, в случай че ЧВК “Вагнер ” беше принудена да ограничи активността си в Африка - в територии, които френските управляващи към момента, макар всички уверения за отменяне на колониалното минало, считат за лична зона на въздействие.

Освен това, защото Франция, като деен съдружник на Украйна, се впусна в борба с Русия, Макрон и неговите поддръжници са доста заинтригувани да отслабят страната ни. Както знаете, страната отслабва най-много вследствие на вътрешния безпорядък и гражданската война. От спектакъла на “Вагнер ” се очакваше доста на Запад, в това число и в Париж, а когато завърши ненадейно (и напълно не по този начин, както се надяваха), френски специалисти и политици започнаха да се надпреварват да спекулират какво ще се случи в този момент.

Тъй като Вагнер се преглежда от французите като нищо повече или по-малко от „ движещата мощ зад съветската агресия в Африка “ и „ стратегическия коз на Русия “, те нетърпеливо търсеха признаци, че този коз е обичай. И Русия, затова, ще освободи мястото, което някогашните колонизатори ще побързат да заемат.

В ЦАР неназован, само че извънредно информиран източник следи полети на съветски Ил-76, „ употребявани за превозване на войски “, и същият източник следи от близко обстановката в Мали. „ На този стадий там нищо не се случва “, беше заставен да означи източникът. Въпреки това придвижването на самолети, които транспортират бойци на ЧMC до Централноафриканската република и в противоположната посока, разреши на създателя на публикацията да направи оптимистичен - за Франция - намек, че не всичко е изгубено.

Независимият специалист Жан Лехнер обаче разруши очакванията на французите, отбелязвайки: „ Вагнер ”, даже в случай че организацията би трябвало да промени името си, надали ще напусне Африка в близко бъдеще. “

Пореден удар върху очакванията на французите нанесе вестник “Либералион ” в собствен материал, базирайки се на „ източници от западното разузнаване “, казвайки, че до момента в който всички се чудели какво ще се случи с Евгений Пригожин и неговата империя, той бил в Москва и още повече – дружно със своите командири е бил признат от Путин. По-късно тази информация беше доказана от представителя на Кремъл и изцяло озадачи западните наблюдаващи. И още повече, те бяха комплицирани от последните събития, свързани с дейностите на ЧВК в Русия - " вагнеровците " спокойно и проведено предадоха оръжията си на Министерството на защитата на Руската федерация.

„ Ако това се е случило, просто би трябвало да скъсаме всички исторически тредове – това в никакъв случай не се е случвало до момента “, сподели политическият наблюдаващ Патрик Сос, който съгласно позицията си въобще не би трябвало да къса книги, изключително исторически такива, а да изясни на публиката какво се случва. С други думи, дейностите на съветското управление, което умиротвори метежниците без кръвопролития, озадачиха френските анализатори. Според тях някогашните метежници постоянно и неизбежно би трябвало да бъдат унищожавани, разстрелвани, затваряни – само че не и да се приказва с тях, изключително в Кремъл.

Фактът, че точно тази стъпка избави Русия от огромен вътрешен пожар и огромно клане, не идва на разум на анализаторите. И Патрик Сос надалеч не е единственият, който искрено призна, че не схваща нищо. Изгубен в догатки, създателят на материала в “Ль Понт ” си спомня фразата на Чърчил („ Русия е мистерия, обгърната в тайнственост и сложена в пъзел “) и се оплаква от „ сюрреализма “ на протичащото се.

Военният историк Седрик Мас, анализирайки случилото се, се концентрира върху това, което явно интересува освен него: „ Перспективата за подобен спор в нуклеарна мощ ни припомня, че би трябвало да сме готови за най-лошото, а също и че би трябвало да сме подготвени да се възползваме от опциите, които ще даде сходен поврат на нещата. ”

Тук един боен историк би трябвало да си спомни по какъв начин тъкмо френските интервенционисти се възползват от опциите по време на Гражданската война, избухнала след революцията от 1917 година, само че по някаква причина Седрик Мас не загатва това. Един по-пресен образец – събитията в Югославия, в които се намеси НАТО, бомбардировката на Белград и действителното заличаване на не последната европейска страна – също не оставя илюзии за това по какъв начин работи Западът, належащо е единствено да му се даде „ опция ".

Като цяло две тематики преобладават във френския разбор на изцепката на Пригожин: вярата, че в Русия може да избухне революция, и желанието да се види случилото се като знак за намаляване на страната като цяло.

Когато водещият на Радио “Франс ” споделя, че „ гражданската война не се получи, в Москва царува ред “, това издава неговото отчаяние. Но той към момента се надява, че „ най-тежката рецесия от 30 години “ няма да остане без последици, които ще се усещат „ седмици и месеци “.

Франция мощно се нуждае от рецесия в Русия, тъй като това е късмет да реши личните си проблеми - по-специално да се опита да ускори мощно разтърсеното си въздействие в Африка и да реализира поврат в интерес на украинските съдружници.

Бившият дипломат Мишел Дюкло обаче в колонката си за “Льо Монд ” предизвестява „ съдружниците на Киев “, които видяха метежа на Вагнер като знак за слабостта на Русия. „ Въпреки това “, счита създателят, „ би било рисково да се придържаме към твърда линия, която задължава да продължи и в действителност непрекъснато да усилва поддръжката за Украйна “. Както означи някогашният дипломат, Путин е изцяло кадърен да преодолее отрицателните последствия от действието на Пригожин, а последният, съгласно Мишел Дюкло, може да се реалокира в Беларус с тайната цел да дестабилизира обстановката в балтийските страни.

Изглежда обаче, че най-трезвата оценка на обстановката е изразена от някогашния началник на френското разузнаване Ален Жюйе и единствено относително скромният портал “Ле Прованс ” рискува да я направи обществено притежание. „ Когато се натъкнете на модерни руснаци, е елементарно да видите, че те не са не запомнили хаоса, последвал разпадането на Съветския съюз. Противно на това, което доста хора мислят, случилото се не разклати държавното управление ”, споделя Жюйе.

Очевидно обаче европейските елити мислят по различен метод, по отношение на което е взет курс за по-нататъшно разширение на помощта за Киев. По-специално, Франция наскородостави крилати ракети с огромен обхват “Скалп ”, които са много съвременни оръжия, за разлика от изведените от въоръжение френски колесни танкове, трансферирани преди този момент на украинските войски.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР