Просто ни писна Тези дни се нагледахме и начетохме за

...
Просто ни писна Тези дни се нагледахме и начетохме за
Коментари Харесай

Просто ни писна

Просто ни писна

Тези дни се нагледахме и начетохме за пустите плажове по нашето Черноморие, за опашките на границите с южната ни съседка Гърция, за неудовлетворителността на българите от Черно море.

Предъвквана тематика е към този момент Гърция за читателите, само че постоянно има какво още да се каже по нея.

От няколко години наложително вървим до Гърция, даже и за напълно къс интервал. Обслужването, изискванията, чистотата, спазването на обикновени правила и закони няма по какъв начин да не притеглят туристи. Миналата седмица се разходихме до Неа Перамос, един от най - известните за българите плажове на Бяло море. Били сме и на Халкидики, в Аспровалта, в Неа Врасна, по - околните до България. Отиваш, избираш си шезлонг, сядаш, нагласяш се комфортно, поръчваш си едно фрапе/кока - кола/бира и определеното пространство е твое за през целия ден. Ако сте по - огромна група хора, някой от личния състав ще ви посрещне и ще ви предложи къде да се настаните, с цел да е комфортно и за вас, и за другите гости. Отпадъци по пясъка не се хвърлят, всеки внимава къде стъпва, с цел да не наруши пространството на другия. Едва ли има нужда да убеждаваме читателите, които са били по гръцките плажове, че там е чисто, умерено, приветливо и въобще не е толкоз скъпо. Все отново " сянката " и шезлонга се заплащат с консумация, не костват 70 лева като на атрактивен български плаж поради...стар концесионен контракт.

Миналото лято няколко дни прекарахме на плаж " Градина ", до курорта Черноморец. 25 лева ни костваха два шезлонга + един чадър, а цените на кафето и водата (която в Гърция ти носят като добавка към кафето) бяха горе - долу като по Италианската ривиера. Сигурно тази година заветните шезлонг и чадър са към 30 - 35 лева Цялостната конюнктура на в миналото един от най - хубавите български плажове можеше да се дефинира с една дума: " шок ". Свободните зони - откъм гърба, съвсем в неорязаните храсти; шезлонг до шезлонг, редица на топлата кухня все едно сме на Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата; басовете на музиката от прилежащите питейни заведения си бяха спретнали луда конкуренция, а към тях необичайно се поклащаха хора, неспали най-малко две нощи... Страхотна отмора, нали?

Бетонните скелети на недостроени " гранд " хотели допълват общата картина на българското Черноморие. Протестите против всеобщото застрояване по морето по този начин и не реализираха нищо. Празни обещания от институциите и до там. А те не са от през вчерашния ден, да си напомним да вземем за пример кино лентата " Бетонни градини - Слънчев бряг " от 2009 година Тогава шестнадесет организации от сферата на туризма скочиха против излъчването и авторката Генка Шикерова. Само при започване на тази година гръмнаха няколко абсурда с презастрояването - Алепу, къмпингите " Арапя ", " Градина " и " Смокиня ", като за последния имаше публични обвинявания от прокуратурата поради унищожените дюни. Е, унищожихте дюните, само че кой в този момент ще ви върне туристите? Министерството, може би, чиято ръководителка стана за смях в обществените мрежи, където националният фолклор й направи колаж по какъв начин обикаля плажовете с кофичка и лопатка. Ако не беше трагично, щеше да е смешно.

Министърът на туризма Николина Ангелкова не знам с какво ще бъде запомнена в туристическия отрасъл, само че сигурно ще остави диря в равнището на българската политика с... воаяжите в Холивуд. Онзи ден свикала незабавна среща на турситическия отрасъл, откакто Facebook завря от фотоси на касови бележки за 40 и 70 лева чадър и шезлонг, 11 лева минерална вода и към 9 лева пърленка. Хотелиерите и концесионерите поискали от Ангелкова да се опрости втората концесионна такса и по този начин щели да поевтинеят чадърите. Самата министърка обясняваше предходната година, че по българските плажове ще стане като по гръцките - сянка против консумация. Вече надали даже това, въпреки и чист популизъм, тъй като не се е случило, би върнало хората на българското море.

Официалната информация за спадът на туристи от предварителните разбори на Министерството е 3% по отношение на предходната година. Според данни на Института за разбори и оценки в туризма спадът е 6%. Има разлика в посочените данни, а каква ли би била тя, в случай че се сравнят 2015 да вземем за пример и през днешния ден. Ами, излиза към 30% спад на летния туризъм. И това ще бъде по този начин, до момента в който царува безпорядък и няма подкрепяща, стимулираща държавна политика за бранша.

По-горе споменахме Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата и тук е моментът за две думи за километричните тапи от последната седмица. Категорично няма логичност граничния пункт сред две страни - членки на Европейския съюз да е в такова положение и да се стои в редица повече от два часа. Имало доста огромен трафик, оповестиха от виновните институции. Със сигурност и това е причина. Има обаче и нови правила за инспекция на малолетни лица, и освен. Вече хората слизат от колите и вървят на гишето да им се ревизират документите, не като преди единствено ги демонстрират от прозореца на автомобила; малолетни лица пък би трябвало също да слизат с родителите си или с единия родител + пълномощното от другия.

Това е наложено напълно неотдавна, няма официализирана заповед. Въпросната мярка е по - съществена причина от огромния трафик за забавянето по границите.

Е, на нас българите към този момент ни писна. Писна ни от погазени разпореждания и основани нови такива, които единствено ни усложняват дневния ред; писна ни от бетонните плажове и голословно високите цени; писна ни от въпиющата непросветеност в ръководството на този толкоз значим за стопанската система бранш - туризма. И ни писна най - към този момент от безспорната непоследователност, както на съотношението цена - качество, по този начин и от посредствената политика в (не)защита на нашите лични български ползи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР