Просото е било използвано от векове в много страни и

...
Просото е било използвано от векове в много страни и
Коментари Харесай

Завръщането на просото и ползите му за здравето

Просото е било употребявано от епохи в доста страни и хората са били наясно с неговите здравословни изгоди. Години наред обаче то беше несправедливо подценявано за сметка на модерните суперхрани като киноa и чия.
Малките семенца, които множеството хора възприемат най-вече като храна за птици, през днешния ден се трансформират в синоним на здравословното хранене.
Основната му роля е за производството на брашно, което за разлика от бялото не съдържа глутен и е чудесна опция за хората, проявяващи нетърпимост към него.
Просото е храна, която доставя на организма минералите магнезий, калий, фосфор, калций, цинк и манган в огромни количества. Над 15% от състава на зрънцата просо са протеини. Високото им наличие го прави идеална храна при вегетариански диети или метод на живот. Количеството магнезий в просото оказва помощ за понижаване на неподходящият резултат от сърдечен удар, а ниацинът (витамин B3) може да помогне за понижаване на холестерола. Затова консумирането на тази зърнена просвета има редица изключителни изгоди за здравето:
В просото се съдържат огромни количества магнезий и фибри. Това го прави доста потребно за сърдечносъдовата система. Фибрите намаляват холестерола и защищават кръвоносните съдове от струпване на плаки. Особено потребно е за страдащите от високо кръвно налягане.
Просото има свойството да потиска астматичните пристъпи, защото съдържа огромни количества магнезий.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР