Прощална вечеря от Александър дьо Ла Пателиер и Матийо Делапорт

...
Прощална вечеря от Александър дьо Ла Пателиер и Матийо Делапорт
Коментари Харесай

Прощална вечеря с премиера в Сатирата

Прощална вечеря от Александър дьо Ла Пателиер и Матийо Делапорт е най-новата премиера в репертоара на Сатиричен спектакъл Алеко Константинов. Тя ще се състои на 31-ви октомври на Голяма сцена, а по-късно на 3-ти ноември в Театър Константин Величков, Пазарджик.
Режисьор на постановката е Здравко Митков, а сценографията е дело на Петър Митев. Участват актьорите Михаил Билалов, Ана Вълчанова/ Диана Досева и Николай Урумов.

Ина Шкарова, драматург на представлението, споделя: Прощална вечеря е прелестна интелектуална комедия, която не просто разсмива, само че и над която фенът ще може да разсъждава дълго, дълго след това(…) Прощална вечеря е пиеса за дълбоките, сърдечни връзки, достигнали прага на своето привършване.

Старите другарства, които незабелязано са помръкнали във въртележката от ежедневни работно-семейни-обществени отговорности, от неналичието на време да се погледнем, да се почувстваме деликатно един различен, от рутината, приплъзваща дружеските срещи в незадълбочено все по-рядко другарство.

Прощална вечеря оказва помощ на индивида да си върне чувството за близост, тържественост, способността да обича, поддържа и прости.

“Сюжетът на комедията споделя за фамилната двойка Пиер и Клотилд Льокьор, които опиянени от концепцията да разчистят дневния си ред, вземат решение да провеждат прощална вечеря. Това е най-хубавата форма на „ бракоразвод с другари – призраци”. Първи в листата „ отживелици” се оказва Антоан Роайе.

И макар че Пиер и Клодилд прецизно съблюдават идеалния сюжет за прощална вечеря, приготвяйки обичаната храна и музика на Антоан, бутилка вино от годината на раждането му, плюс всички ненужни дарове от него, вечерята надалеч не протича по този начин идеално и съгласно замисъла…

Авторите на пиесата Александър дьо Ла Пателиер и Матийо Делапорт са родени през 1971г. Запознават се през 1996-та и скоро с изключение на другари, стават и съавтори. Сценариите за анимационната поредност Skyland и пълнометражния анимационен филм Ренесанс им печелят репутацията на сполучлив и работлив тандем.

През 2006г. излиза първият им игрален филм Джунглата. Двамата са негови сценаристи, също така Матийо Делапорт е в ролята на режисьор, а Александър дьо Ла Пателиер на продуцент. Премиерата на първата им пиеса Името се състои през 2010г. Постановката се трансформира в събитие и получава шест номинации за премиите Молиер.

През 2014г. в спектакъл Едуард VII е сложена втората им комедия Прощална вечеря, която има номинация Кристален глобус за най-хубава пиеса и номинация Молиер за най-хубава комедия. Миналата година излезе и премиерата на третата пиеса на креативния дует Всичко, което желаете.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР