Просдъжават протестите и сблъсъците в палестинските територии след решението на

...
Просдъжават протестите и сблъсъците в палестинските територии след решението на
Коментари Харесай

Натиск към Тръмп за промяна на решението за Йерусалим

Просдъжават митингите и конфликтите в палестинските територии след решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел. Съобщава се за 200 ранени, четирима от които израелци.

ЙЕРУСАЛИМ - ЗАЩО Е СВЕЩЕН ЗА ТРИ РЕЛИГИИ - СНИМКИ

Йерусалим - за какво нажежава пристрастеностите, какво би трябвало да знаем

Външните министри на страните от Арабската лига приканиха Съединени американски щати да се откажат от решението си.

Ранени, жертви и ракети в "Деня на гнева " поради Йерусалим

Решението, оповестено от президента Доналд Тръмп, е рисково нарушаване на интернационалното право, няма юридическа тежест и е невалидно, съобщи Арабската лига в заключителна декларация след изключителната министерска среща в Кайро, на която бяха показани всички страни членки.

Решението лишава Съединени американски щати от ролята на спонсор и медиатор на близкоизточния кротичък развой, подкопава напъните за реализиране на мир, задълбочава напрежението и

ще разпали яд, който заплашва да тласне района на ръба на бездна от принуждение, безпорядък и клане,

обявиха министрите в 3,00 ч. тази нощ след многочасово съвещание. Те също по този начин приканиха интернационалната общественост да признае палестинска страна със столица Източен Йерусалим, желаеха резолюция на Съвета за сигурност, която да прогласи, че решението на Тръмп нарушава интернационалното право и няма юридическа мощ.

Арабски дипломати обявиха импровизирано, че някои страни членки са поискали да се включат и наказателни ограничения против всяка страна, която последва образеца на Съединени американски щати и признае Йерусалим за израелска столица, само че това съгласно източниците било сметнато за прекомерно коренно от умерените арабски страни и в последна сметка отпаднало.

Министърът на външните работи на Ливан Гебран Басил съобщи, че

арабските страни би трябвало да помислят за налагане на стопански наказания cрещу Съединени американски щати,

с цел да предотвратят преместването на американското посолство в Йерусалим, съобщи Ройтерс. Трябва да бъдат взети превантивни ограничения против решението, започвайки с дипломатически ограничения, след това политически, след това стопански и финансови наказания, споделил Басил на срещата на външните министри от Арабската лига в Кайро.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял по телефона с френския си сътрудник Еманюел Макрон за решението на Вашингтон. Турската телевизия НТВ заяви, че в диалога Ердоган е подчертал, че отбраната на историческия статут на Ерусалим е "задължение на цялото човечество ". Двамата се договорили със взаимни старания да се опитат да убедят Съединени американски щати да трансформират решението си.

Междувременно Ердоган прикани мюсюлманите да запазят успокоение в реакцията си на решението на Съединени американски щати. Турският президент съобщи, че протестиращите би трябвало да работят в границите на закона и демокрацията.

"Съдбата на Йерусалим не може да бъде оставена на окупаторска страна, която узурпира палестински земи от 1967 година без да зачита закон и морал ", съобщи още турският президент.
"Йерусалим за нас е (като) зеницата на окото ", добави той.

Засега единствено една страна разгласи желание да последва Съединени американски щати - Чехия. Президентът на Чехия Милош Земан обществено атакува позицията на Евросъюза по тематиката.

Страхливият Европейски съяз прави всичко допустимо палетинското терористично придвижване да победи проеврейските структри и настроения, към които числя се и аз, сподели той.

Земан цитира съответно изялението в Европарламента на Лейла Халед, която е представителка на Народния фронт за избавление на Палестина. В своето изявление Халед съпостави сегашната обстановка в Палестинската автономност с злополука за еврейския народ. Чешкият президент остро осъди такава позиция.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху, който нощес отпътува на двудневно посещаване в Париж и Брюксел, остро порица европейското "лицемерие и двоен стандарт ", оповестява електронният вестник "Таймс ъв Израел ".

Преди да се качи на самолета за Париж, Нетаняху декларирал пред медиите, че въпреки да придава огромно значение на Европа, той не може да толерира по какъв начин някои страни са побързали да осъдят признаването от президента Доналд Тръмп на Йерусалим като столица на Израел, само че не са осъдили ракетния обстрел на Израел от Газа през последните два дни.

"Макар че почитам Европа, не съм подготвен да приема двоен стандарт от нея. Чувам гласове оттова, които осъждат историческото изказване на президента Тръмп, само че не съм чул наказание на ракетите, изстреляни против Израел, или на ужасното подстрекаване против него. Не съм подготвен да приема това двуличие и ще показва на този значим конгрес истината на Израел без боязън и с високо вдигната глава ", споделил Нетаняху, който ще се срещне с водачи на Европейски Съюз в Брюксел.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР