Проруските сепаратисти в самопровъзгласилата се т.нар. Донецка народна република обявиха,

...
Проруските сепаратисти в самопровъзгласилата се т.нар. Донецка народна република обявиха,
Коментари Харесай

След освобождението - национализация: Проруските сили конфискуват Царевна и още търговски кораби

Проруските сепаратисти в самопровъзгласилата се така наречен Донецка национална република оповестиха, че ще конфискуват комерсиалните кораби в Азовско море. Става дума за плавателните съдове, намиращи се в пристанището на " освободения " съгласно версията на Кремъл и пропагандата му за протичащото се в Украйна Мариупол. Градът падна под съветска окупация след седмици яростни военни дейности и героична защита на завода " Азовстал ". В пристанището е и българският транспортен съд " Царевна " и също е измежду набелязаните за конфискация. Съобщението пристигна от водача на приетата само от Русия единствено няколко дни преди извазията " Донецка национална република " (ДНР) Денис Пушилин, представен от ТАСС.

. Всъщност те са там, тъй като още на 24 февруари - деня, в който Русия нахлу в Украйна, съветската страна разгласи, че затваря Азовско море за мореплаване и съдовете останаха блокирани - излазът им към Черно море е през Керченския пролив. От компанията оператор на " Царевна " споделиха в понеделник, че се организират договаряния за наемане на екипаж, който да изведе кораба. На борда - по лично предпочитание, откакто останалите моряци бяха евакуирани през април - при започване на най-острата фаза от сраженията за Мариупол.

Днес обаче Денис Пушилин разгласи, че към този момент е взето решение шестте задгранични плавателни съдове, останали в Мариупол, да бъдат национализирани. По думите му по този начин самопровъзгласилата се ДНР ще се снабди със личен търговски флот.

Освен " Царевна " в пристанището се намират кораби, регистрирани в Турция, Панама, Ямайка, Доминиканската република, Либерия и Панама. Те щели да бъдат преименувани и да плават под флага на непризнатата република - по думите на водача й Пушилин.

Говорител на съветското министерство на защитата, представен от радио " Свобода ", е декларирал, че страните, в които са регистрирани корабите, " не са взели ограничения " за изтеглянето им.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР